Duitse leraren wanhopig over laks integratiebeleid

Doodsbange leraren, Turkse en Arabische jongeren die de middenvinger op steken naar de camera’s, agenten die scholieren fouilleren bij de schoolpoorten. De beelden uit de Berlijnse school Rütli shockeren de Duitse goegemeente en gieten olie op het vuur van het al verhitte integratiedebat in Duitsland.

We zijn wanhopig. De sfeer in de klas is er één van agressie, van een compleet gebrek aan respect en van onwetendheid. Veel leraren willen enkel de klas betreden met een gsm in de aanslag om snel om hulp te kunnen bellen. De leraren van Rütli, een school waar meer dan acht op tien kinderen van buitenlandse afkomst is, hebben met een brandbrief aan de lokale overheid ruim gehoor gevonden in de Duitse pers.

De leraren eisen dat de overheid geld vrijmaakt om de school volledig te hervormen. Anders zit er weinig anders op dan de deuren te sluiten, zeggen ze. De leraren klagen ook de passiviteit van de ouders aan. In de meeste gezinnen zijn onze leerlingen de enigen die ‘s ochtends vroeg opstaan. Hoe moeten we hen uitleggen dat het belangrijk is om naar school te komen en een diploma te halen?

De schrijnende brief scherpt het integratiedebat aan. Net als andere Europese landen, legt de Duitse politiek nu sterker de nadruk op de plicht tot inburgering. Volker Kauder, de fractieleider van de christen-democraten, beschuldigt de vorige regering van Gerhard Schröder van een te softe aanpak van migranten onder het mom van multiculturalisme.

Er gaan stemmen op om een nationaal examen in te voeren voor allochtonen die de Duitse nationaliteit willen, in navolging van de conservatieve deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. De vragenlijsten over de Duitse cultuur en geschiedenis die daar worden voorgelegd zijn controversieel, al was het maar omdat ze zo moeilijk zijn dat de meeste Duitsers zelf zouden zakken voor de test.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble benadrukt dat immigratie tweerichtingsverkeer is. Succesvolle integratie veronderstelt wederzijdse rechten en plichten.

Veel concreter wordt het debat voorlopig niet. Net als elders in Europa lijken de Duitse politici beducht voor de gevolgen van sociale en economische marginalisering. Ze blijven steken in speeches en partijpolitiek, zonder pragmatische oplossingen aan te dragen, zegt Günter Piening, die de stad Berlijn adviseert over migratiekwesties. Het budget voor integratieprojecten zoals Duitse taallessen voor buitenlanders is voor 2006 met een derde verminderd, stelt Piening.

De sociaal-economische positie van Turken en andere minderheden is er sterk op achteruitgegaan sinds de val van de muur. In West-Berlijn deelden zij het eerst in de klappen van de economische crisis. De werkloosheidsgraad bij buitenlanders in Berlijn bedraagt 45 procent. Het nationale gemiddelde voor buitenlanders bedraagt 17 procent.

De jongeren hebben een duidelijk gebrek aan toekomstperspectieven. Van de laatste lichting afgestudeerden in de Rütli-school bijvoorbeeld, heeft er niet één werk gevonden. Dat wekt geen vertrouwen bij de leerlingen, zegt Piening.

Duitsland is in de tweede helft van de vorige eeuw een immigratieland geworden. Het buitenlandse aandeel in de Duitse bevolking is gestegen van 1,1 procent in 1950 tot bijna 10 procent. Een beleid om de buitenlanders te integreren is er nog niet.

Tot 2000 bijvoorbeeld bleven de kinderen van Turkse nieuwkomers in Duitsland Turkse staatsburgers, zelfs als de ouders al jaren in Duitsland woonden of er geboren waren. Sindsdien is er een nieuwe wet die kinderen automatisch ook de Duitse nationaliteit geeft als ze in Duitsland geboren worden en als hun ouders er langer dan acht jaar gewoond hebben. Op hun 23ste verjaardag moeten ze kiezen, want de wet laat geen dubbele nationaliteit toe.

Volgens de meeste politici en commentatoren ligt de schuld voor de problematische integratie aan de kant van de migranten. Migranten van de tweede en de derde generatie zetten zich steeds minder in voor integratie. Steeds meer Turkse en Arabische jongeren putten hun zelfwaarde uit rebellie tegen de eisen van de Duitse samenleving, schrijft de linkse krant Süddeutsche Zeitung. Duitsland is volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe getto’s. (MM/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.