Duitse zonnestroom te koop in Afrika

Een soort winkeltje waar mensen elektriciteit uit zonne-energie kunnen komen kopen, om hun telefoon op te laden of om mee naar huis te nemen. De Duitse lichtreus Osram publiceerde op de conferentie over duurzaam licht in Afrika enkele originele alternatieven voor de dure en niet ongevaarlijke verlichting met kerosine op het Afrikaanse platteland.
Het in München gevestigde Osram GmbH heeft in Afrika marktonderzoek gedaan en denkt een systeem te hebben uitgedokterd dat efficiënt en economisch leefbaar is. De O-Hub is een winkeltje waar mensen terechtkunnen om zonne-energie in te slaan. Ze kunnen er ter plaatse hun mobiele telefoon opladen, of een O-Box mee naar huis nemen. Dat is een draagbare batterij waarop lichten, radiotoestellen en andere elektronica kunnen worden aangesloten.

“Alle producten komen van ons en we zorgen er ook voor dat ze op het einde van hun levenscyclus worden gerecycleerd”, zegt Rodd Eddy, directeur bij Osram voor alle toepassingen die losstaan van het stroomnet (“off-grid”). De O-Hubs verkopen ook gezuiverd drinkwater. “We dachten dat dat een goede manier zou zijn om mensen te lokken”, zegt Eddy. Van het plan om het water gratis te geven werd afgestapt op advies van lokale ngo’s.

De eerste O-Hub opende zijn deuren in het Keniaanse dorpje Mibta aan het Victoriameer. De meeste mensen leven er van nachtelijke visvangst op het meer met behulp van kerosinelantaarns. Sommige vissers zien tot 70 procent van hun inkomen opgaan aan brandstof. “Bijna iedereen heeft er brandwonden door ongelukjes met kerosine”, zegt Eddy.

Osram plant in Kenia nog drie andere O-Hubs en wil het systeem ook toepassen in India, waar op grote stukken van het platteland geen stroom is. De firma wil de zonne-energie niet zelf verkopen, dat laat ze liever over aan lokale besturen, ngo’s of ondernemers.

Licht voor Afrika



Verlichting door lichtemitterende diodes (leds)die werken op zonne-energie was een van de alternatieven die werd voorgesteld op de conferentie “Lighting Africa”, de voorbije week in de Ghanese hoofdstad Accra. Het evenement werd georganiseerd door de Wereldbank die bedrijven, ngo’s en beleidsmakers wilde samenbrengen om na te denken over innovatieve projecten voor licht en elektriciteit.

De doelstelling van “Lighting Africa” is om tegen 2030 250 miljoen Afrikanen te voorzien van goedkope, duurzame en veilige elektriciteit. In heel wat Afrikaanse dorpen zijn het nu nog kerosinelampen die na het invallen van het duister voor licht zorgen. Dat volstaat vaak niet om bijvoorbeeld een winkel langer open te houden. Bij gebrek aan zaklantaarns om de weg te vinden naar de latrines doen veel mensen ’s nachts hun behoefte in een emmer.

“De Afrikanen spenderen bijna 12 miljoen euro per jaar aan kerosine,” zegt Russell Sturm van de Wereldbank. “Toen we die berekening maakten, kostte de olie nog 35 dollar per vat, dus de marktsituatie voor alternatieve lichtbronnen is alleen maar gunstiger geworden.” Terwijl de olieprijs intussen is gestegen tot 120 dollar per vat, is de prijs van zonnepanelen en led-lampjes drastisch gedaald.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.