Duitsland werkt met El Salvador aan hernieuwbare energie

Duitsland werkt in El Salvador aan twee hernieuwbare-energieprojecten die de geïnstalleerde capaciteit in het Centraal-Amerikaanse land moeten verhogen tot 94,2 megawatt in 2013.

  • IPS/Danilo Valladares Eigenaar Jaime Valladares uit Guatemala Stad gebruikt vier zonneboilers om zijn huurders van warm water te voorzien. IPS/Danilo Valladares

Het eerste project betreft de zonnecentrale 15 de Septiembre, goed voor 14,2 megawatt en een van de grootste centrales in zijn soort in Latijns-Amerika. Het tweede initiatief is de uitbreiding van de waterkrachtcentrale 5 de Noviembre tot een capaciteit van 179,4 megawatt. Beide centrales kunnen 129.000 huizen van stroom voorzien, staat in een officieel communiqué van  de overheid.

José Francisco Rodríguez, expert op het gebied van klimaatverandering bij het Salvadoraanse ministerie van Milieu, zegt dat het beleid twee doelen dient. “We willen minder afhankelijk worden van olie en de milieugevolgen van energieproductie tot een minimum beperken.”

Sinds 2005 heeft El Salvador een wet die hernieuwbare energie stimuleert. Voor projecten op dit gebied kunnen belastingverlagingen van 10 tot 20 procent gelden. Van alle energie die in El Salvador geproduceerd wordt, bestaat 23 procent uit geothermische energie.

Geen kernenergie

De samenwerking tussen Duitsland en Centraal-Amerikaanse experts heeft alvast één ding duidelijk gemaakt: dat Centraal-Amerikaanse regeringen een alomvattend beleid moeten introduceren als ze de mogelijkheden van hernieuwbare energie volledig willen benutten. Centraal-Amerikaanse ingenieurs die in oktober in Duitsland waren voor een educatieve tour, zeggen dat een gebrek aan coördinatie tussen verschillende sectoren – zoals onderwijs, financiën en technologie-import – de sector in de weg zit.

Duitsland kan wat dat betreft belangrijke ervaringen delen. Bondskanselier Angela Merkel kondigde vorig jaar plannen aan om kernenergie tegen 2020 af te schaffen. Daarmee kreeg tegelijkertijd de innovatie in de hernieuwbare energie een stimulans.

De regering wil de energie uit offshorewindturbines verhogen tot 25.000 megawatt tegen 2030. Het land heeft al een geïnstalleerde productiecapaciteit van meer dan 25.000 megawatt op het gebied van zonne-energie. Een jaar geleden werd een bestaand zonne-energiepark met een overheidssubsidie van 6 miljard euro uitgebreid met 7500 megawatt.

Holistische benadering

Het Duitse model is echter niet eenvoudigweg te kopiëren in Centraal-Amerika. Raffaele Trapasso, bestuurder bij het Programma voor Plattelandsontwikkeling van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), zegt dat ontwikkelingslanden een “holistische benadering” moeten nastreven als het gaat om hernieuwbare energie. “Tot nu zien overheden in Centraal-Amerika hernieuwbare energie als een opzichzelfstaand iets. Ze gaan in zee met een klein groepje ontwikkelaars, die vooral geïnteresseerd zijn in subsidies en belastingvoordelen.”

In Guatemala wordt de vereiste productie niet gehaald, ondanks de overheidsstimulansen. Volgens José Granados, een expert op het gebied van hernieuwbare energie, produceert Guatemala maar 853 megawatt zonne-energie, veel minder dan de geïnstalleerde capaciteit. Het geothermische potentieel is met 1000 megawatt ook groot, maar het land produceert jaarlijks slechts 49,2 megawatt. De kloof tussen de potentie en de daadwerkelijke productie doet zich ook voor bij biomassa en windenergie, zegt hij.

Bureaucratie

Claus Schieber, een ingenieur die al dertig jaar bezig is met zonne-energie in Guatemala, zegt dat er veel bureaucratische hindernissen moeten worden genomen. Het is ook moeilijk om krediet te krijgen, er zijn te weinig goed opgeleide technici en de belasting op de import van technologie is hoog.

Het onderwijs in Guatemala levert wel hoogopgeleide experts af op het gebied van hernieuwbare energie, maar er zijn te weinig technici, elektriciens en loodgieters. “Veel hoogopgeleide collega’s doen ook eenvoudig technisch werk. Dat kost hen veel tijd, die ze niet kunnen besteden aan nieuwe systemen en het promoten van nieuwe projecten”, zegt Schieber.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.