Duizend vluchtelingen gered voor de kust van Sicilië

De Italiaanse zeemacht redde in de eerste week van het nieuwe jaar meer dan duizend vluchtelingen in een tijdspanne van slechts 24 uur. Daarmee lijkt de vluchtelingenstroom naar Europa die het voorbije jaar honderden levens eiste niet af te nemen. De enorme investering in de Europese grensbewaking houdt de migratie niet tegen.

Mare Nostrum

Helikopters van de Italiaanse marine ontdekten afgelopen week vier overvolle boten die Sicilië moeizaam trachtten te bereiken. Daarop werden meteen schepen ingezet om de achthonderd mannen, vrouwen en kinderen die aan boord waren te redden. De vluchtelingen kwamen voornamelijk uit Egypte, Pakistan, Irak en Tunesië. Een tweede reddingsoperatie bracht opnieuw een tweehonderdtal mensen aan land, afkomstig uit de Afrikaanse landen Eritrea, Nigeria, Somalië, Zambia, Mali en Pakistan.

De verhoogde waakzaamheid kwam er na de schipbreuk voor de kust van Lampedusa in oktober waarbij 366 vluchtelingen uit Eritrea het leven lieten. Italië is de toegangspoort van Europa voor vele migranten op zoek naar een betere toekomst. Het aantal mensen die de oversteek maakte vanuit Noord-Afrika verdriedubbelde in 2013, ongetwijfeld gevoed door de Syrische burgeroorlog en de conflictueuze situatie in de Hoorn van Afrika. Italië verhoogde de controle op de Middellandse Zee met behulp van helikopters, schepen en drones. Die operatie draagt de naam Mare Nostrum.

Europese beloftes

Na de ramp nabij Lampedusa besliste de Europese Unie Italië te ondersteunen met een extra bedrag van dertig miljoen euro om het migratieprobleem aan te pakken. Jose Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, verzekerde niet enkel te investeren in een versterkte grenscontrole maar ook in een nauwere samenwerking met de herkomstlanden van de vluchtelingen. Een verbetering van de leefomstandigheden in de herkomstlanden en het stimuleren van legale migratie vormden twee van zijn aandachtspunten.

Wat Syrië betreft is de situatie er allesins niet op verbeterd. Tot op heden ontvluchtten meer dan twee miljoen Syriërs hun land waarvan zo’n 55.000 erin slaagden Europa op eigen houtje te bereiken. Europa beloofde 12.000 Syrische vluchtelingen op te vangen wat slechts een halve percent uitmaakt van het totaal aantal ontheemden. De strenge winter zal er volgens Amnesty International voor zorgen dat duizenden mensen hun leven riskeren op gammele boten in de hoop bescherming te vinden in Europa.

Fort Europa

De Middellandse Zee moet het fort Europa beschermen en onze welvaart veilig stellen, vindt Europa. De maatregelen die de Europese Unie voorstelt, doet de grenzen van Europa steeds meer sluiten. Daardoor zullen niet minder mensen migreren maar wel hun toevlucht zoeken tot gevaarlijkere routes. Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat de Middellandse Zee het dodelijkste water ter wereld is voor vluchtelingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.