Durban: politiek haalt adem, wetenschap zucht

De 17de VN-klimaatconferentie in Durban, Zuid-Afrika, eindigde vorige zondag in een akkoord. Tot 29 uren na de deadline zochten de nationale vertegenwoordigers naar verzoening. De uitkomst na twee weken onderhandelen? Het zal voor 2015 zijn.

  • UNclimatechange Zuid-Afrikaans minister van Buitenlandse Zaken Maite Nkoana-Mashabane: 'We hebben deze bijeenkomst afgesloten met een plan A om de planeet te redden.' UNclimatechange

De conferentie legde vooral de bouwstenen van een sterk klimaatakkoord tegen 2015. Dit moet ten laatste in 2020 in werking treden. Het aangekondigde akkoord kan “juridisch bindend” zijn – iets waar de opkomende ontwikkelingslanden Brazilië, Zuid-Africa, India en China zich steeds fel tegen verzet hebben. 

Ook de richtlijnen voor een “Green Climate Fund” werden overeen gekomen. Dit fonds zal tot 100 miljard dollar (75,5 miljard euro) per jaar investeren in groene ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Waar dit geld vandaan moet komen, staat nog niet vast.

Politici juichen dat ze een patstelling vermeden hebben. Experts en activisten zien een naderende katastrofe nog steeds niet afgewend. Een overzicht van de reacties na de klimaattop.

VN: ‘Verdere actie stimuleren’

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon zegt dat ‘het akkoord essentieel is om verdere actie te stimuleren, en om de graad van ambitie en het vrijmaken van middelen te verhogen.’

‘Landen dienen de beslissing zo snel mogelijk te implementeren, en dienen verder te werken in een constructieve sfeer zoals die aanwezig was in Durban,’ zegt Ban.

VS: ‘Alle elementen die we zochten’

‘Uiteindelijk is het redelijk goed geëindigd,’ stelt Todd Stern, afgevaardigde van de Verenigde Staten in Durban. ‘We hebben de symmetrie bereikt [in inspanningen van landen] die we sinds het begin van de Obama-administratie nastreven.’

‘Dit akkoord heeft alle elementen die we zochten,’ stelt Stern. De VS toont zich vooral gelukkig met de onduidelijkheid over het al dan niet bindende karakter van het aangekondigde akkoord.

China: ‘Ernst verwacht van ontwikkelde landen’

Hoofd van de Chinese delegatie in Durban Xie Zhenhua noemde de uitkomst ‘vooruitstrevend en gebalanceerd. Het stemt overeen met het principe van gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden. Wel moet er nog een zware stapel werk verzet worden om het akkoord te implementeren. ’

De spanningen tussen opkomende economieën en de ontwikkelde wereld liepen hoog op op de conferentie. Xie laat weten dat China ‘politieke ernst verwacht van de ontwikkelde landen’ op de klimaatconferentie volgend jaar in Qatar.

EU: ‘Strategie heeft gewerkt’

De EU gaat prat op “hun” plan dat de basis vormde voor het akkoord

Europese Commissaris voor Klimaatverandering Connie Hedegaard vindt dat ‘de strategie van de Europese Unie heeft gewerkt.’ De EU gaat prat op “hun” plan de basis voor het akkoord vormde.

 

‘De EU heeft zijn doel bereikt met de overeenkomst over de richtlijnen voor een nieuw bindend kader dat tegen 2015 alle landen zal betrekken in de bestrijding van klimaatsverandering,’ voegt Hedegaard toe.

Zuid-Afrika: ‘Geschiedenis geschreven’

Gastland Zuid-Afrika kreeg sporadisch kritiek over een gebrek aan urgentie en strategie tijdens de conferentie. Deze liep ook ruim een dag uit.

Ietwat eufemistisch stelt de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Maite Nkoana-Mashabane: ‘We hebben deze bijeenkomst afgesloten met een plan A om de planeet te redden voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. We hebben geschiedenis geschreven.’

Maar is het genoeg?

Klimaatwetenschappers en niet-gouvernementele organisaties zijn het erover eens dat de overheden nog maar eens de verantwoordelijkheid uit de weg gaan. ‘De deur voor een bindend akkoord staat weer open, maar er zijn geen nieuwe beloftes gemaakt,’ stelt Bill Hare, directeur van het Climate Action Tracker.

Directeur van Greenpeace Kumi Naidoo waarschuwt voor een achterpoortje: ‘Blokkerende landen kunnen gemakkelijk voorkomen dat het volgende akkoord wettelijk bindend wordt.’ Ondanks dat de woorden “juridisch bindend” geschrapt werden, kreeg het akkoord wel een “rechtskracht” toegekend in de tekst. Hoe dit in de toekomst invloed zal hebben, is dus niet geheel duidelijk.

Wetenschappers trekken in twijfel of de opwarming van de aarde tot twee graden celcius beperkt kan worden. ‘Met deze inspanningen stevenen we af op een opwarming van 3,5 graden,’ zegt professor internationaal klimaatbeleid aan de KULeuven Hans Bruyninckx in De Morgen.

Over het akkoord van 2015 is nog niets concreet afgesproken. Hoeveel elk land in het zakje zal doen, moet dus nog blijken. En dat belooft een moeizaam onderhandelingsproces te worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Laurens Cerulus schrijft en maakt radio over Europese politiek. Hij hoopt u ooit te boeien met een verhaal over Europese geschiedenis of politiek in de EU-wandelgangen.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.