Duurzame dennenappels, duurzame jenever

In december 2008 stelde de ambachtelijke stokerij Leukenheid in Hechtel-Eksel de eerste FSC-gelabelde jenever ter wereld voor.
De jenever, Dennenknopje, wordt gemaakt van dennenappels afkomstig van de grove den uit duurzaam beheerde bossen in Bosland –de vroegere bossen van de Lage Kempen. Dennenknopje is tevens het eerste Vlaamse streekproduct met een label voor duurzaam bosbeheer van de Forest Stewardship Council (FSC).

Bosland was het eerste gebied in Vlaanderen dat in 2007 het FSC-groepscertificaat kreeg, een internationale erkenning voor zijn gemeenschappelijke visie op verantwoord bosbeheer. In 2007 was ongeveer 1,4 procent van het totale nationale bosbestand in België FSC-gecertificeerd. Indrukwekkend is dat cijfer zeker niet, maar volgens FSC België neemt het areaal FSC-bos jaarlijks toe: voor het einde van dit jaar wordt 5000 hectare extra bos gecertificeerd.

Volgens een marktstudie over 2007, besteld door WWF-België en FSC-België, draagt slechts 5,4 procent van het hout op de Belgische markt het FSC-keurmerk. Het grootste deel van het FSC-hout op de Belgische markt komt uit import, uit Europa, maar ook uit Latijns-Amerika, Afrika, Zuidoost-Azië, Canada en Rusland. Slechts 9 procent FSC-hout komt uit eigen land.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur