Duurzame humanitaire hulp noodzakelijk voor Somalië

Oxfam International roept Europa op om niet enkel nadruk te leggen op het veiligheidsbeleid in Somalië, maar ook en vooral te focussen op oplossingen op lange termijn. Dat schrijft de organisatie in een nieuw rapport in aanloop naar de internationale conferentie over Somalië in Londen. MO* sprak met Aydris Daar, hoofd van WASDA, een ngo met projecten in Somalië en Noord-Kenia.

In een nieuw rapport over Somalië, “A Shift in Focus”, benadrukt Oxfam International dat de internationale wereld teveel focust op de invloed van Somalië op de internationale veiligheidsbelangen. Volgens de organisatie moet de humanitaire hulp aan Somaliërs centraal staan. Op de internationale conferentie in Londen op donderdag 23 februari bespraken regeringen en diverse organisaties uit de regio, het Westen en de islamitische wereld de situatie in het land. Oxfam International hoopte met de publicatie de verschillende partijen aan te zetten tot een strategie die ervoor zorgt dat de hulp en de bescherming diegenen bereiken die het nodig hebben.

Dat is op de conferentie alvast ijdele hoop gebleken. Ondanks inspanningen van de Britse regering voor een succesvolle conferentie, moet Oxfam vaststellen dat de deelnemers alweer met dezelfde oude, ontoereikende oplossingen kwamen .

Humanitaire hulp

Oxfam International erkent dat de verantwoordelijkheid in de eerste plaats in Somalië zelf ligt waar de lokale partijen humanitaire hulp moeilijk maken. Maar ook de internationale gemeenschap is volgens de organisatie in fout. Stabiliteit in de regio is cruciaal, maar die komt er niet alleen door de militaire aanpak voor veiligheid en vrede die de internationale gemeenschap voor ogen heeft, klinkt het. ‘Het is duidelijk dat die strategie niet werkt’, vertelt Tidhar Wald, beleidsadviseur van Oxfam International. Een duurzame en vredevolle oplossing kan er enkel komen door alomvattende strategieën in samenwerking met en gesteund door de Somalische besturen, schrijft het rapport.

Hongersnood en droogte

De ngo WASDA heeft verscheidene projecten in Somalië, zoals de vernieuwing van waterputten om de watervoorziening voor ontheemden in Lager Juba –in de zuidwestelijke regio Jubaland– te garanderen.

Vorig jaar werd Somalië immers getroffen door wat de ergste humanitaire crisis van het land in decennia wordt genoemd. De Hoorn van Afrika kreeg te maken met extreme droogte en hongersnood. Toch had de internationale gemeenschap die ramp kunnen vermijden. ‘In 2010 waren er al duidelijke indicaties’, benadrukt Aydris Daar, hoofd van WASDA. ‘Een natuurramp kan niemand vermijden, maar de impact ervan wel. Regeringen en andere instanties kunnen zich daarop voorbereiden.’ Daar noemt de internationale hulp ad hoc en niet uitgebreid genoeg.

Oorzaken

Somalië krijgt geregeld te maken met extreme droogte. Het komt ongeveer elke acht jaar voor, vertelt Daar. De voorbije tien jaar zijn er drie lange periodes van droogte geweest, illustreert hij. ‘De bevolking is dus nooit veilig, ofwel zitten ze midden in een periode van extreme droogte ofwel bereiden ze zich er op voor.’

De humanitaire crisis is niet enkel te wijten aan de droogte. Daar wijst nog andere factoren aan voor de toestand in Somalië. ‘Een dergelijke crisis zou in andere landen niet kunnen. Stabiliteit en duurzame humanitaire hulp in Somalië zijn cruciaal voor een oplossing op lange termijn’, besluit Daar.

Zowel Oxfam International als Aydris Daar hopen daarom dat de internationale gemeenschap snel duurzame, humanitaire hulp biedt op lange termijn en zich niet enkel toelegt op de veiligheid en piraterij in het land.

LEES OOK

Mikhail Goldovski CC BY-SA 2.0
Historische sites, natuur en uitgestrekte kusten kunnen Somaliland een inkomen geven uit toerisme.
AMISOM Public Information (CC0)
De link tussen klimaatverandering en geweld is complex.
UNAMID / Albert Gonzalez Farran (CC BY-NC-ND 2.0)
De nieuwe editie van The State of Food Security and Nutrition in the World, een VN-rapport dat de strijd tegen honger en ondervoeding in kaart brengt, is scherp.
Tobin Jones (cc: CC0 1.0)
Een op de drie Somaliërs lijdt honger omdat droogte het land in zijn greep houdt.