DVD: Eenzaam in Tel Aviv

Jellyfish speelt zich af in Tel Aviv en volgt de levens van verschillende vrouwen die willens nillens proberen in contact te komen met hun omgeving.
Een jong, roodharig meisje dat uit zee komt gestapt speelt even de hoofdrol in het leven van Batya. Batya, pas single, ontfermt zich over het meisje en sleept haar mee naar haar werk: een trouwfeest waar ze opdient.
Daar raakt ze het spoor bijster van het meisje en krijgt ze op de koop toe de bons van haar baas. Een geluk bij een ongeluk: ze leert daardoor ook de ontslagen trouwfotografe kennen, maar een lift weigert ze: ‘Ik vertrouw niemand.’
Op het huwelijksfeest loopt ook niet alles gesmeerd: Keren, de bruid, breekt haar been, waardoor het pasgetrouwd duo hun huwelijksreis doorbrengt in een veel te kleine hotelkamer waar de frustraties zich opstapelen.

Handgebaren


De Filipijnse Joy vertolkt misschien wel de meest dramatische rol: zij voelt zich schuldig omdat ze haar vijfjarig zoontje in de Filipijnen heeft moeten achterlaten en ze kan amper communiceren -tenzij met handgebaren- met de zieke Hebreeuws sprekende bejaarden die ze verpleegt om wat geld bijeen te schrapen.Wanneer een man Joy voorstelt aan zijn zieke moeder vraagt die hem of dat zijn gezelschapsdame is. ‘Nee, de jouwe’, luidt het antwoord.

Eenzaamheid


Jellyfish zet de personages neer in drie verschillende facetten van het leven: de jeugd, het huwelijk en ouder worden. De vrouwen staan er alleen voor en proberen uit hun eenzaamheid te breken. Maar ze blokkeren, of weten niet hoe ze hun gevoelens moeten uiten.
Het jonge meisje dat uit zee komt gestapt zegt geen woord, en begint enkel te krijsen wanneer Batya het meisje voorstelt haar zwemband uit te doen. Bruid Keren drukt haar ontgoocheling uit door haar man om de haverklap naar de receptie te sturen met allerlei klachten. En de kritiek die een bejaarde vrouw geeft op het toneelstuk waarin haar dochter meespeelt, schiet in het verkeerde keelgat bij de dochter.
In welke levensfase de personages ook zitten, hun kleine problemen, verwachtingen en ontgoochelingen van elke dag blijven dezelfde, al zijn er lichtpuntjes, bijvoorbeeld wanneer de bejaarde vrouw een verjaardagsgeschenk heeft gekocht voor het vijfjarig zoontje van haar Filipijnse verpleegster. De twee vrouwen vallen elkaar in de armen.
De verhaallijnen in Jellyfish volgen elkaar snel op, desondanks mist de film wat tempo, de (sporadische) humoristische scènes zorgen dat je bij de les blijft.
Jellyfish (Meduzot) werd in 2007 bekroond met de Caméra d’Or, de prijs voor het beste debuut, op het Filmfestival van Cannes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.