"Echte Taliban doden geen mensen, ook niet in Pakistan"

De wereld kent de taliban als meedogenloze strijders die Afghanistan en buurland Pakistan meeslepen in een allesvernietigende golf van geweld. Maar volgens koranstudenten in Noord-Pakistan zijn die strijders geen echte taliban. Echte taliban mogen niet doden.
“Ja, ik ben een talib, en daar ben ik trots op”, zegt de 21-jarige Rahimdad van het Darul Uloom Islamia-seminarie in het dorp Khairabad in het district Mardan. “Omdat ik een talib ben kan ik de koran bestuderen en onderwijzen aan anderen.”
Op de honderden scholen in de stille, noordelijke streken van Pakistan, leven studenten – of taliban, zoals ze in de taal van de Pakistaanse en Afghaanse Pathanen heten – die de koran bestuderen en zweren bij vrede.

Vrede en broederschap


Rahimdad kwam een jaar geleden uit de provincie Herat in Afghanistan en wil na zijn studie weer terug. “Ik geloof niet dat Taliban terroristen zijn”, zegt hij. “We willen de boodschap van vrede en broederschap over de hele wereld verspreiden.”
“We zijn tegen het doden van mensen”, zegt zijn religieuze leraar, maulvi Zakirullah. “Het is ons doel de boodschap van liefde onder alle mensen van alle religies te verspreiden.”
Volgens politiek deskundige Khalid Khan heeft de geheime dienst van Pakistan, de Inter Services Intelligence, in 1994 een leger bijeengeraapt onder de naam taliban, die de corrupte moedjahedienregering in Kaboel omverwierp. De meeste leiders van het nieuwe regime hadden gestudeerd aan de seminaries in de Noordwestelijke Grensprovincie (NWFP) van Pakistan. Ze werden eind 2001 door de Amerikanen verslagen, maar de beweging is weer op krachten gekomen.
De taliban aan de scholen van Pakistan snappen niet waarom ze “terroristen” worden genoemd. “Militanten zijn niet de taliban, wij zijn de taliban”, zegt Shumaila Bibi van 19, die volledig gesluierd is. Nawaz van 17, die in de buurt van Pesjawar seminarie volgt, zegt dat ze de recente aanslag op het Marriot Hotel veroordelen. “Islam is tegen het doden van mensen. Wie dat doet, zal op de dag des oordeels rekenschap moeten afleggen.”
Zelfs de minister van Informatie van de NWFP, Iftikhar Hussain, neemt het op voor de studenten. “De huidige crisis is niet het werk van de taliban, maar van geheime diensten, die doet alsof de militanten en criminelen de taliban zijn. Taliban weten niets van geweren, ze zijn alleen maar aan het studeren. Ze zijn zo eenvoudig.”

Geliefd


Er zijn tegenwoordig 6741 seminaries in het land, dertig keer zo veel als in 1947. Slechts een vijfde deel daarvan is officieel geregistreerd.
De studenten worden gesteund door de lokale gemeenschappen, die hen van voedsel en kleding voorzien. Ze komen bij de mensen thuis en spelen voetbal, cricket en andere sporten op straat. ‘s Ochtends studeren ze en ze wonen in verschillende moskeeën.
“Taliban zijn volledig apolitiek. Ze luisteren niet naar het nieuws en lezen geen kranten”, zegt Amjad Iqbal van de Village Development Foundation, een ngo in Bannu.
Volgens Saira Bibi, lerares in het Swabidistrict, zijn de taliban zeer gerespecteerd. “We geven ze gratis eten, kleding en zakgeld om de zegeningen van Allah te zoeken”, zegt ze. “Taliban zijn de boodschappers van de vrede.”
Bij dit artikel hoort een foto in printformaat: http://ipsnews.net/pictures/talib1.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift