Echtscheiding wordt eindelijk legaal

Trouwen voor de wet of voor de Kerk? In Chili maakt het weinig uit als het op scheiden aankomt. Chili is het laatste Latijns-Amerikaanse land waar scheiden bij wet verboden is. De Kerk wil dat zo houden, maar holt achter de feiten aan.


Echtscheidingen vinden wel degelijk plaats in Chili, maar koppels die op elkaar zijn uitgekeken, moeten een juridisch achterpoortje gebruiken om verder te gaan met hun leven. Man en vrouw moeten samen op ede verklaren dat ze getrouwd zijn in de verkeerde jurisdictie - met een leugentje over het verblijfsadres is de zaak dan geregeld. Nadeel is wel dat beide partijen moeten instemmen en dat de procedure een bom geld kost. In de praktijk kan scheiden dus wel, maar elk jaar ondervinden duizenden Chileense koppels hoe klein en duur het juridische achterpoortje wel is.

De Chileense regering wil tegen eind dit jaar een wet klaar hebben waarmee echtscheidingen officieel erkend en geregeld worden. Het oude verbod werd in augustus al naar de prullenmand verwezen door de Senaat en het parlement kreeg toen van de regering dertig dagen om over het nieuwe wetsontwerp te stemmen. Een aantal belangrijke vragen zijn echter nog niet opgelost: hoe lang moeten koppels feitelijke gescheiden zijn voor de wettelijke verbintenis ongedaan wordt gemaakt? Kan één van de partijen de scheiding aanvragen? Moeten koppels het recht krijgen om scheiding op voorhand uit te sluiten? Voor het eind van dit jaar moet de wet goedgekeurd worden, stelt president Ricardo Lagos.

De Rooms-katholieke Kerk geeft zich niet gewonnen. Ze probeert de parlementaire besluitvorming te beïnvloeden met alle middelen die haar ter beschikking staan. Op 19 september lanceerde ze een onder de slogan ‘Chili voor een verenigde familie’ een campagne op de televisie.

In een reeks van drie spotjes zet de Kerk in de verf welke misdaad scheidende koppels begaan: ze zetten de toekomst van hun kinderen op het spel en nemen de hoeksteen van de maatschappij weg. Daarbij schermt de Kerk niet met theologische argumenten, maar met zogenaamd empirisch onderzoek. In het eerste spotje dat werd uitgezonden worden cijfers van de conservatieve Amerikaanse Heritage Foundation opgevoerd waaruit moet blijken dat kinderen van gescheiden ouders vaker drugs gebruiken, meer geneigd zijn tot crimineel gedrag, vaker liegen en meer kans hebben op armoede.

Het spotje schoot vele Chilenen in het verkeerde keelgat. Zelfs enkele dissidente Jezuïeten vonden de boodschap stigmatiserend voor kinderen van gescheiden ouders. Uiteindelijk moest kardinaal Francisco Javier Errázuriz, de aartsbisschop van Santiago, openlijk zijn excuses aanbieden om de verhitte gemoederen af te koelen.

De Kerk wil kost wat kost dat de nieuwe wet op het huwelijk koppels het recht geven om echtscheiding in hun huwelijkscontract uit te sluiten. De parlementsleden van de meeregerende christen-democratische PDC lieten al weten dat ze hun stemgedrag niet zullen laten beïnvloeden door de kerkelijke campagne.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.