"Ecolabels IJslandse vis zijn misleidend"

Nieuwe ecolabels op IJslandse vis zijn misleidend en niet gereguleerd, zeggen critici. Achter de labels gaan praktijken schuil die het milieu schade toebrengen, stellen ze.

IJslandse visbedrijven richten hun aandacht steeds meer op buitenlandse markten. Om de groene consument in het buitenland te verleiden, gebruiken veel van die bedrijven labels die laten uitschijnen dat de vis als duurzaam gecertificeerd is.

Een van de problemen is dat er geen objectieve criteria zijn voor de certificering. De bedrijven certificeren hun eigen producten als ecologisch zonder dat ze aan bepaalde normen moeten beantwoorden. Daardoor is een groot aantal labels voor allerlei soorten vis ontstaan.

Kabeljauw

IJslandse kabeljauw bijvoorbeeld kan op tal van manieren als milieuvriendelijk gecertificeerd worden. Finnur Gardarsson, lid van de Visserijvereniging van IJsland, zegt dat IJslandse kabeljauw geëvalueerd wordt door Global Trust Certification in Ierland. Tegelijk gaat Icelandic Group, een van de grootste visbedrijven ter wereld, zijn kabeljauw laten certificeren door het Marine Stewardship Council (MSC) in Londen. Ny-fiskur, een visbedrijf in het zuidwesten van IJsland, begint zijn kabeljauw van het label ‘Friend of the Sea’ te voorzien.

Bovendien werd in 2009 het logo ‘Iceland Responsible Fisheries’ ontwikkeld, op vraag van buitenlandse kopers. Het wordt nu gebruikt door meer dan tachtig bedrijven die hun vis in het buitenland verkopen. Het enige criterium is dat de vis van IJslandse oorsprong moet zijn.

Overbevissing

Critici stellen dat de IJslandse visindustrie aan overbevissing doet en winst boven milieu plaatst. Gretar Mar Jonsson, voormalig visser en ook voormalig parlementslid, zegt dat men “alleen de beste vis aan wal brengt en de rest negeert, wat betekent dat we onze middelen slecht gebruiken.”

“De bestanden van Groenlandse heilbot bevinden zich op een historisch laag peil”, zegt Greenpeace. “Wetenschappers adviseren dat er minder gevist moet worden.” Maar de IJslandse quota voor zowel schelvis als Groenlandse heilbot zijn gestegen. Voor Groenlandse heilbot adviseerde de Internationale Raad voor de Exploratie van de Zee (ICES) een vangst van 5000 ton aan voor IJsland, Oost-Groenland en de Faeröer samen. De IJslandse overheid besloot vervolgens het quotum op 13.000 ton te brengen.

Bottom trawling

Het Scripps-instituut voor Oceanografie zegt de methodes met een hoge impact op het milieu, zoals bottom trawling, niet voor certificering in aanmerking zouden mogen komen. Bij bottom trawling worden enorme netten over de zeebodem gesleept. Daarbij worden koralen, sponzen en andere dieren gedood.

Op deze methode gelden overal ter wereld zware beperkingen. Maar volgens het Directoraat van Visserijen zijn bottom trawlers goed voor 44,5 procent van de totale IJslandse visvangst. De praktijk wordt gebruikt voor de belangrijkste commerciële soorten, zoals kabeljauw en schelvis.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.