Ecologisch project Ecuador op de helling na ontslag minister

In Ecuador heeft minister van Buitenlandse Zaken Fander Falconí ontslag genomen. De minister is niet tevreden met de manier waarop met het Yasuní-ITT project dat een stuk Amazonewoud moet beschermen wordt omgegaan.
Het Yasuní-ITT project zou 850 miljard barrel olie ter waarde van 6 miljoen dollar onder de grond laten zitten in het regenwoud in ruil voor internationale fondsen. Falconí is een grote voorstander van het initiatief en vond internationale steun voor het project.
Maar president Rafael Correa (interview) noemde het vorige zaterdag ‘beschamend’. Hij vindt dat sommige landen te veel voorwaarden aan hun donaties verbinden en de soevereiniteit van Ecuador in het gedrang komt. Hij liet ook weten dat de regering in juni met olie-exploratie in het gebied begint als er tegen die tijd geen resultaten geboekt zijn. Mocht het project niet doorgaan zou dat betekenen dat Alianza País, de partij van president Correa, een van haar belangrijkste verkiezingsbeloftes breekt.
Naast het ontslag van Falconí kwamen er heel wat bezorgde reacties op de uitspraken van de president. Parlementslid Norman Wray beklemtoont hoe vooruitstrevend Yasuní-ITT is: ‘We moeten begrijpen dat dit initiatief de energievoorziening van Ecuador zou veranderen en voor een nieuw model van ontwikkeling staat.’
Klimaatstrijd
Door het Yasuní-ITT project zouden Ecuadors grootste petroleumvoorraden onaangeraakt blijven. Het gaat over het gebied Ishipingo-Tambococha-Tiputini in het westelijke deel van het nationaal park Yasuní. Om dit te kunnen waarmaken zou Ecuador de komende tien jaar zo’n 3 miljard dollar aan internationale steun nodig hebben. Het bijeengebrachte geld zou gaan naar een fonds dat toevertrouwd wordt aan de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP. Het plan werd gezien als een nieuwe aanpak in de strijd tegen klimaatverandering en zou een uitstoot van 400 miljoen ton CO2 vermijden.
Ex-minister Falconí liet intussen weten dat zijn politieke oriëntatie niet is aangetast door zijn ontslag: ‘Ik blijf mijn vriendschap met president Rafael Correa behouden en zal geen enkele vorm van oppositie voeren. Ik blijf ook deel uitmaken van Alianza País.’ Wel verklaarde hij bezwaar te hebben tegen de deadline van zes maanden die de regering oplegt voor de olie-exploratie.

Met het opstappen van Falconíverliest het milieuproject een van zijn belangrijkste pleitbezorgers. Eerder werd de juridische erkenning van ngo Acción Ecológica opgeheven. Die organisatie was de bedenker en drijvende kracht achter het Yasuní-ITT project.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.