Economie en milieu gaan hand in hand

Europees Commissaris voor Milieu Potocnic

Rio+20, de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling, leverde slechts magere resultaten op. Wat zijn de ambities van het Europese milieubeleid, nu de crisis alle aandacht afleidt naar economische groei? We vroegen het aan EU-Commissaris voor het Klimaat Janez Potočnik.

  • CC World Economic Forum Janez Potočnik. CC World Economic Forum

Kan er in deze crisistijd nog over iets anders gesproken worden dan groei?

Janez Potočnik: Europa worstelt met de crisis en zoekt manieren om die te stabiliseren. Er moet gewerkt worden aan structurele hervormingen, terwijl de competitiviteit hoog moet blijven. We moeten echter beseffen dat onze economieën decennia lang opgebouwd zijn op een groeimodel dat zeer veel grondstoffen heeft geëist.

De meeste sectoren van onze economie hangen in grote mate af van natuurlijke rijkdommen: water, energie, grond, grondstoffen. Die worden steeds duurder, sommige dreigen uitgeput te raken. Sinds 2000 stijgen de grondstofprijzen constant en dat zal niet snel veranderen.

Meer dan de helft van de grondstoffen in de EU moeten we importeren. We importeren ook zes keer meer dan we exporteren. Mondiaal hebben wij de hoogste netto import van grondstoffen per persoon en die afhankelijkheid van import neemt nog toe. We moeten het ook over die structurele problemen hebben. Economie en milieu kunnen niet langer van elkaar gescheiden worden, die gaan hand in hand.

Helpt het concept van groene economie ons hierbij?

Janez Potočnik: Groene economie is een model van duurzame groei. Het debat vandaag gaat over welke instrumenten en welke maatregelen ons daartoe kunnen brengen. In 2010 engageerde Europa zich voor een op kennis gebaseerde, grondstoffenschaarse (“resource efficient”), koolstofarme economie. We willen een economie die een hoge levenskwaliteit combineert met een lage milieu-impact.

Groene economie is een manier om een aantal activiteiten samen te brengen die deel uitmaken van de interne en externe strategie die we al ontwikkeld hebben en nog verder willen uitbouwen. Hoe meer Europa zijn eigen huis op orde krijgt, hoe meer geloofwaardigheid en autoriteit het ook heeft om duurzame ontwikkeling ook wereldwijd systematisch in te voeren.

Waar wilt u de nadruk op leggen in die externe strategie?

Janez Potočnik: Ik zie een aantal thema’s waar we ons de komende jaren echt voor moeten engageren: voedselzekerheid, landbeslag, bodemkwaliteit en duurzame landbouw, duurzame energie, oceanen en visserijbeleid, en duurzame productie en consumptie. Op Rio+20 is gesteld om deze thema’s te behandelen met een ruimere blik dan alleen een bnp-benadering, met een nauwgezette rapportering over verantwoord ondernemen en een permanent toezicht op het natuurlijk kapitaal.

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.