Economie vergroenen om uit crisis te geraken

De senatoren Paul Wille, Margriet Hermans, Jean-Jacques De Gucht (allen Open Vld) en Berni Collas (MR) hebben deze week in de senaat een uitgebreid voorstel van resolutie ingediend om de economie te vergroenen.
Open Vld meent dat door consequent te investeren in milieugoederen en diensten men niet alleen een doorstart van de economie kan bewerkstelligen, doch tegelijkertijd ook de klimaatopwarming kan ombuigen.
Bepaalde landen zoals Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de VS zetten nu reeds volop in op deze ‘vergroening’ van de economie, zegt senator Wille: ‘In Duitsland bijvoorbeeld werken nu al 250.000 mensen in de hernieuwbare energiesectoren, wat heden reeds een inkomen genereert van 240 miljard dollar op jaarbasis. Duitse economen geven aan dat tegen 2020 meer mensen in Duitsland zullen werken in de hernieuwbare energiesector dan in de auto-industrie.’

VS investeert 2,5 miljard in schone technologie


Hun voorstel verwijst onder meer naar de Verenigde Staten, waar de ‘groene’ economie in volle ontwikkelingen is en dit door enkele gerichte wetgevende initiatieven die in 2007 in het Amerikaanse congres werden doorgevoerd. Zo investeerde Noord-Amerika in 2006-2007 voor 2,5 miljard euro in schone technologie, terwijl Europa bleef steken op 618 miljoen euro.
In de Verenigde Staten zullen tegen 2017 meer dan 14 miljoen mensen werken in de zogenaamde ‘groene’ economie. Ook de nieuwe Amerikaanse president, Barack Obama werkt aan de vergroening van de industrie. Zo gaf hij aan dat hij tegen 2015 minimum 1 miljoen hybride wagens op de Amerikaanse wegen wil zien.

Bescheiden rol


Momenteel bedraagt de wereldmarkt voor milieugoederen en diensten reeds 1,3 biljoen dollar. Dit cijfer zal alleen al op basis van de huidige economische trends verdubbelen in 12 jaar. België en Vlaanderen spelen momenteel nog een te bescheiden rol in deze ontwikkelingen. Onze industrie kan marktleider worden in specifieke milieu- en energie&technologieclusters, doch dan moeten de verschillende regeringen die ons land rijk is de neuzen in de zelfde richting steken en er moeten dan ook concrete budgetten worden uitgetrokken.
De indieners van de resolutie stellen voor om te kijken naar de andere landen die nu reeds uit de startblokken zijn geschoten inzake de groene economie en de beste voorbeelden te gebruiken als inspiratie voor ons beleid en onze overheidssteun naar onderzoek & ontwikkeling.
‘We moeten als politici ook verder denken dan onze neus lang is. We moeten terugkeren naar de kern van wat politiek hoort te zijn; niet enkel oplossingen bieden aan de problemen van nu, maar ook aan de problemen van morgen. Eenmaal de financiële crisis van de baan zal zijn, zullen de investeringen terug aanzwellen en tegen dan moeten we als maatschappij en als be
Wat de industrialisering was voor de 20e eeuw is de duurzame economie voor de 21e eeuw.
dsmakers duidelijk aangeven waarin wij wensen dat wordt geïnvesteerd: willen we dat er wordt geïnvesteerd in een duurzame economie die stevige groei combineert met het vrijwaren van onze leefomgeving of willen we dat de investeringen terug gaan naar de oude, korte termijn economie van weleer, waardoor we zeer snel wederom zullen worden geconfronteerd met een grondstoffen- en energiecrisis’, zeggen de Open Vld’ers.

Werkgelegenheid


Zoals blijkt uit diverse al bestaande projecten die de logica van de ‘groene’ economie onderschrijven, levert een concrete inzet vanwege de overheid samen met de privé zeer snel concrete werkgelegenheid op. Spanje is in enkele jaren tijd marktleider geworden in zon- en windenergie. Niet voor niets strijden bepaalde landen nu reeds voor het marktleiderschap in diverse ‘groene’ economische deeltakken.
Het voorstel van resolutie legt aldus de nadruk op jobcreatie en dit door in te zetten op groene jobs. Deze groene revolutie is immers gebaseerd op mensen en niet op grondstoffen. Ons land heeft hier door de kwaliteit van haar onderwijs een grote troef, die we moeten uitspelen. Wereldwijd werken er nu reeds meer dan 2,3 miljoen mensen in de hernieuwbare energiesector (meest conservatieve schatting aldus de United Nations Environment Program). In Vlaanderen waren in 2007 slechts 2000 mensen rechtstreeks actief in deze sector. Hier is dus nog een groot potentieel.

Duurzame economie


Dit alles wordt bewerkstelligd door een beleid dat gericht is op het uitbouwen van een duurzame economie. Het voorstel van de liberalen gaat uit van de marktwerking. Financiële instrumenten en marktsignalen kunnen de transitie naar een groene economie versnellen en zonder privé spelers geraken we er niet.
De Open Vld senatoren besluiten: ‘Hier achterblijven zou getuigen van korte termijn denken en dit zullen onze toekomstige generaties cash betalen zowel wat betreft hun leefwereld als wat betreft de economische positie van Vlaanderen en ons land. Wat de industrialisering was voor de 20e eeuw is de duurzame economie voor de 21e eeuw. Aan ons om deze kansen snel te grijpen’.
De indieners menen, gezien het belang van het voorstel de partijgrenzen overstijgt, dat de andere democratische partijen het voorstel mogelijks mede wensen in te dienen. Bijgevolg trekken zij het voorstel open naar alle politieke partijen.

Voorstel van resolutie betreffende de concrete invulling en uitwerking de “Global Green New Deal” en de Cleantech (pdf)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.