Economische crisis brengt voedselveiligheid in gedrang (FAO)

De economische crisis ondermijnt de voedselveiligheid in Latijns-Amerika, zo meldt het regionale bureau van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Een missie van het FAO gaat volgende week met de regering van het zwaar getroffen Argentinië praten over programma’s voor voedselhulp die normaal enkel worden toegepast in landen met ernstige voedseltekorten.



LATIJNS-AMERIKA: Economische crisis brengt voedselveiligheid in gedrang (FAO)

SANTIAGO, 3 oktober (IPS) - De economische crisis ondermijnt de voedselveiligheid in Latijns-Amerika, zo meldt het regionale bureau van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Een missie van het FAO gaat volgende week met de regering van het zwaar getroffen Argentinië praten over programma’s voor voedselhulp die normaal enkel worden toegepast in landen met ernstige voedseltekorten.

In normale omstandigheden ontbreekt het de Argentijnen niet aan de nodige calorieën. Door de aanhoudende economische recessie is het gemiddelde inkomen van de mensen echter drastisch gedaald. Naar schatting 51 procent van de bevolking heeft problemen om rond te komen. Een stuk Argentijns rundvlees is stilaan een onbetaalbare luxe geworden.

De toestand in Argentinië zal zeker een weerslag hebben op volgende FAO-rapporten en de cijfers voor ondervoeding in heel Latijns-Amerika negatief beïnvloeden, voorspelt Constantino Tapias van het FAO-bureau in de Chileense hoofdstad Santiago. 50 miljoen mensen in Latijns-Amerika en de Caraïben - 11 procent van de bevolking - krijgen onvoldoende te eten, zo bleek op de laatste voedseltop in juni in Rome. De internationale gemeenschap stelde zich daar tot doel tegen 2030 de honger in de wereld te halveren, wat in de huidige omstandigheden geen eenvoudige opdracht is.

Een van de conclusies van de Voedseltop was dat regeringen meer politieke wil aan de dag moeten leggen om honger en armoede te bestrijden, zei Tapias. Argentinië kan voor zijn hulpprogramma’s alvast rekenen op de FAO en het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP. Het FAO vergadert in november met de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank om meer internationale steun voor de streek los te krijgen.

Op Wereldvoedseldag, 16 oktober, wil de FAO de internationale gemeenschap andermaal mobiliseren in de strijd tegen de honger. Het thema dit jaar is Water: bron van voedselveiligheid en moet het belang van water benadrukken voor landbouw en duurzame ontwikkeling. Volgens regionaal FAO-waterexpert Jan Van Wambeke is Latijns-Amerika met slechts 10 procent van de bevolking gezegend met 30 procent van de jaarlijkse neerslag op aarde. Enkel op Haïti en in het droge noorden van Argentinië en Chili ontstaan soms watertekorten.

Ruim tweederde van het beschikbare zoetwater wordt momenteel gebruikt voor irrigatie. De FAO schat dat de totale geïrrigeerde oppervlakte in ontwikkelingslanden met 27 procent zal toenemen tussen 1996 en 2030. Door efficiëntere irrigatietechnieken zal daarvoor slechts 12 procent meer water nodig zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.