Economische groei overtreft de verwachtingen

De economie van Latijns-Amerika en de Cariben is dit jaar met 5,5 procent gegroeid. Toch staan structurele uitdagingen een duurzaam herstel in de weg en blijven de werkloosheid en armoede vrijwel op hetzelfde peil. Dat maakte het regionaal VN-kantoor Economische Commissie voor Latijns-Amerika (ECLAC) woensdag bekend.

De 5,5 procent economische groei van dit jaar is de grootste groei sinds een decennium en overtreft de meest optimistische verwachtingen. De motoren voor de Latijns-Amerikaanse economische groei zijn de heropleving van de Amerikaanse economie en de geleidelijke expansie van de Chinese economie, zegt de ECLAC. Beide zorgen voor een toenemende vraag naar Latijns-Amerikaanse en Caribische producten.

De Chileense economist Francisco Garcés van het conservatieve Instituut voor Vrijheid en Ontwikkeling noemt nog een andere reden voor de sterke economische prestatie van dit jaar: de zwakke economische groei van de vorige jaren, met name 1,9 procent in 2003 en een achteruitgang met 0,5 procent in 2002.

Venezuela kan volgens de voorlopige versie van het jaarlijkse ECLAC-rapport de beste papieren voorleggen. Het bruto binnenlands product (bbp) is er dit jaar met 18 procent gegroeid. Venezuela wordt gevolgd door Uruguay (12 procent) en Argentinië (8,2). De Latijns-Amerikaanse hekkensluiters zijn Guatemala (2,6) en El Salvador en de Dominicaanse Republiek (elk 1,8 procent). De economieën van de Cariben zijn dit jaar gemiddeld met 4,3 procent gegroeid.

Enkel de Haïtiaanse economie ging er op achteruit, met 3,0 procent. Dat lag aan een combinatie van factoren. In februari braken op het eiland politieke onlusten uit, die leidden tot de aftreding van president Jean-Bertrand Aristide. In september richtten verwoestende orkanen een ravage aan op het eiland.

José Luis Machinea, hoofd van het ECLAC-kantoor in Santiago, wijst erop dat de groei van het bbp van de regio voor de eerste keer in de geschiedenis plaatsvond in een context van afnemende investeringen en kapitaalstromen in de regio. Nog nooit ging een daling van zo een omvang gepaard met economische groei. Volgens de voormalige Argentijnse minister van Economie kunnen een aantal risicofactoren op korte termijn leiden tot minder economische groei volgend jaar. Structurele uitdagingen zouden een obstakel blijven voor de betere inschakeling van Latijns-Amerika in de wereldeconomie en een toename in investeringen en productiviteit.

Ondanks de economische groei is de armoede in de regio volgens Machinea dit jaar nauwelijks afgenomen. In 2003 telden Latijns-Amerika en de Cariben naar schatting 226 miljoen armen, dit jaar daalde dat cijfer tot 222 miljoen. Ondanks die daling met vier miljoen leven in de regio vandaag nog steeds 4 op 10 mensen in armoede.

Ook de werkloosheidscijfers blijven vrijwel op hetzelfde peil. Volgens ECLAC is de tewerkstelling in de steden gestegen met 3,8 procent, waardoor de regionale werkloosheid is gedaald van 10,7 naar 10 procent. De toename in werkgelegenheid concentreert zich echter voornamelijk in vier landen die een zware financiële crisis achter de rug hebben: Argentinië, Brazilië, Uruguay en Venezuela. (KC/ADR)


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift