Economische status Amerikaanse inheemsen stijgt langzaam en onevenwichtig

Amerikanen van inheemse oorsprong blijven als groep helemaal onderaan de economische ladder. Toch viel er op een conferentie van de Amerikaanse centrale bank (FED) over manieren om de kapitaalstromen naar de 300 indianenreservaten te verbeteren ook positief nieuws te rapen. Sommige indianenstammen hebben genoeg inkomsten om zonder steun van buitenaf rond te komen.

De werkloosheid in de reservaten bleef ook tussen 1999 en 2001 bijzonder hoog, met uitschieters tot 75 procent. Een kwart van de indianen leeft onder de armoedegrens. Het percentage van inheemse Amerikanen met een eigen bedrijfje steeg tussen 1992 en 1997 evenwel met 84 procent, en de inkomsten uit de bedrijfsactiviteiten groeiden met 179 procent. Het aantal hypotheekleningen voor Indianen steeg met 39 procent tussen 1997 en 2001 en de voorbije 25 jaar groeide hun aantal in hogere onderwijsinstellingen met 82 procent.

Onderzoeker Stephen Cornell van de universiteit van Arizona wijst op grote verschillen in het economische succes van de indianenstammen. De indianen van het Flathead-reservaat in Montana en de Choctaws uit Mississippi zijn financieel vrijwel onafhankelijk geworden. Een studie van het Harvard Project en de universiteit van Arizona wees uit dat de indianen voor succes in hun economische projecten vooral afhankelijk zijn van geld van investeerders en goed management. De inheemse zakencultuur bemoeilijkt verder vaak het sparen en het vergaren van kapitaal.

Amerikanen van Afrikaanse origine of VS-burgers die in het buitenland geboren zijn, doen het veel beter, zo blijkt uit gegevens van de federale overheid. Het tijdschrift Black Enterprise meldde een stijging met 46 procent van het aantal bedrijven dat eigendom is van zwarte Amerikanen tussen 1987 en 1992. De totale inkomsten stegen toen met 19,8 miljard dollar tot 32,2 miljard dollar. Tegen 1996 hadden 17 Afrikaans-Amerikaanse bedrijven een omzet van meer dan 100 miljoen dollar.

Sommige stammen hebben betere stukken land gekregen dan andere, zo legt Daniel Honahni van de investeringsmaatschappij van de Hopi-indianen in Arizona het verschil in succes tussen de stammen uit. Wij hebben door de akkoorden onze toegang tot de zee verloren. De grootste uitdaging blijft echter het aantrekken van investeerders. Uit angst om nog meer territorium te verliezen, weigeren de stammen stukken grond in onderpand te geven voor een lening. Voorlopig lijken geldschieters enkel geneigd over te brug te komen voor veilige projecten, zoals de bouw van een casino.

Peter Richards

Xml=3

Ref: na if

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.