Ecuador bedankt voor volwaardig lidmaatschap Mercosur

Ecuador en Uruguay gaan samenwerken op het vlak van fossiele en hernieuwbare energie. De toenadering is onder meer gericht op een verdere economische en politieke integratie van Latijns-Amerika. Maar de Ecuadoraanse president Rafael Correa ziet Ecuador nog niet meteen volwaardig lid worden van de Mercosur, het grootste handelsblok van Zuid-Amerika.
De golf van linkse verkiezingsoverwinningen van de afgelopen jaren heeft de regionale verstandhouding in Latijns-Amerika duidelijk verbeterd. Zowel Ecuador als Uruguay worden geregeerd door linkse presidenten. Bij het tweedaagse bezoek van Tabaré Vázquez aan Ecuador dat donderdag (16 augustus) begon, ondertekenden de twee landen een reeks akkoorden die volgens de Uruguayaanse president moeten leiden tot samenwerking die “verder gaat dan gewone handelsakkoorden”. Uruguay en Ecuador “moeten samen de uitdagingen van de toekomst aangaan” en op weg gaan naar echte integratie binnen Zuid-Amerika, vindt Vázquez.
De liefdesverklaring is niet exclusief. Het samenwerkingsakkoord op het vlak van energie, dat de deelname van ondernemingen uit de twee landen aan gemeenschappelijke projecten regelt, staat bijvoorbeeld ook uitdrukkelijk open voor bedrijven uit andere landen.
Ecuador en Uruguay ondertekenden vorige week allebei ook akkoorden met Venezuela om te gaan samenwerken in de energiesector. Venezuela en Ecuador willen de grootste raffinaderij aan de kust van de Stille Oceaan bouwen. Venezuela is de grootste aardolieproducent in Zuid-Amerika; Ecuador haalt veel minder olie boven maar heeft het voordeel dat het via de Stille Oceaan direct naar Azië kan exporteren. De twee landen hebben staatsbedrijven uit Uruguay en uit andere landen uitgenodigd om ook in het project te stappen, dat wellicht ‘Raffinaderij van de Amerika’s’ gaat heten.
Ecuador en Uruguay ondertekenden donderdag ook samenwerkingsakkoorden op het vlak van toerisme, havenbeheer, industriële ontwikkeling en veeteelt. Uruguay zal ook investeren in installaties voor de productie van drinkwater in Ecuador en gaat het armere land misschien helpen bij programma’s om brandstof te besparen.
De verwachte formele uitnodiging van Vázquez aan Ecuador om volwaardig lid te worden van de Mercosur kwam er niet, al maakte de Uruguayaanse president wel duidelijk dat het handelsblok Ecuador met open armen zal ontvangen. Vázquez zit momenteel de Mercosur voor. Naast Uruguay maken ook Brazilië, Argentinië en Paraguay volwaardig deel uit van het handelsblok. Venezuela bevindt zich in een moeizame toetredingsprocedure.
Ecuador heeft net als Chili en Bolivia een associatieovereenkomst met de Mercosur. De Ecuadoraanse president Correa verklaarde dat zijn land voorlopig liever geassocieerd lid blijft. Correa zou de Mercosur liever zien samensmelten met de Andesgemeenschap, waarvan naast Ecuador ook Peru, Colombia en Bolivia deel uitmaken. Momenteel nemen kleine landen in de Mercosur een eerder marginale plaats in. Dat zou kunnen veranderen als de kleine landen duidelijk in de meerderheid zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift