Ecuador in cijfers

Enkele facts and figures.
  • Alma De Walsche Ecuador in cijfers Alma De Walsche
Ecuador heeft een bevolking van 14 miljoen mensen, waarvan 61 procent in de steden woont en 39 procent op het platteland. Zo’n 55 procent van de bevolking is mesties, tegenover 25 procent indiaans, 10 procent blank en 10 procent zwart.
38 procent van de bevolking leeft in armoede, waaronder 13 procent in extreme armoede. De armoede situeert zich vooral bij de indiaanse bevolking op het platteland in de Andesprovincies en in de Amazoneregio. 
Ongeveer 3 miljoen Ecuadoranen migreerden naar het buitenland, de meesten naar de VS en Europa, op zoek naar werk. Vooral in de jaren 1999 en 2000 kende het land een massale leegloop. Op zijn reis naar Ecuador als kersverse president begin 2007 lanceerde Correa een oproep aan de duizenden Ecuadoranen die vooral in Spanje, België, Italië en Groot-Brittannië verblijven, om terug te keren naar hun land.
De remesas, het geld dat door de migranten wordt teruggestuurd, vormen de tweede belangrijkste bron van inkomsten maar ten gevolge van de economische crisis daalde die inkomsten met 27 procent. Ook de petroleumprijs nam in 2008 een duik en viel van meer dan 100 dollar per vat naar 20 dollar begin 2009. Intussen is die prijs weer gestegen tot iets meer dan 60 dollar.
In het eerste semester van dit jaar realiseerde het land een economische groei van 1,19 procent, waarmee het bij de beste economieën van de regio hoort. Voor 2009 wordt die groei globaal geschat rond de 2,4 procent. De werkloosheid is het voorbije semester licht gedaald en bereikt nu 8,3 procent. De inflatie, die in 2008 9,7 procent bereikte op jaarbasis, staat nu op 8,4 procent. De buitenlandse investeringen zijn met 404 procent gestegen, volgens de cijfers van de Nationale Bank.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.