Ecuador in de greep van de internationale misdaad?

Lange tijd leek Ecuador een oase van veiligheid en rust, gekneld tussen de guerrilla en de drugsnetwerken van Colombia en Peru. Dat beeld lijkt nu aan diggelen te vallen. Sinds kort figureert Ecuador op de zwarte lijst van de Financial Action Task Force (FATF), het internationale agentschap belast met de strijd tegen witwaspraktijken en de financiering van terroristische netwerken.
Volgens de FATF doet Ecuador te weinig om witwaspraktijken te bestraffen, moeten er strengere maatregelen genomen worden om de tegoeden van terroristische entiteiten te bevriezen, en moet de financiële sector veel beter gecoördineerd.
Wannneer een land op de zwarte lijst van het FATF komt, wordt het veel moeilijker voor lokale banken en bedrijven om vreemde leningen te krijgen. Voor Ecuadoranen in het buitenland kan het moeilijker worden om kredietkaarten te gebruiken.

Het probleem begon toen de Ecuadoraanse president Rafael Correa in 2008 weigerde 2,35 miljard euro buitenlandse schuld te betalen. Volgens sommigen heeft de quotering van het FATF ook te maken met de relaties die Ecuador met Iran onderhoudt. De vorige president van Ecuador’s Centrale Bank beweert dat die instelling 29,4 miljoen euro van Iran’s Centrale Bank als deposito ontvangen heeft. Al weerleggen president Correa en zijn minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patiño de kritiek, toch wijzen ook andere bronnen op dergelijke ontwikkelingen.
De politicus Francisco Huerta stelt dat zijn land afglijdt naar een “narcodemocratie”. En het Amerikaanse International Assessment and Strategy Centre stelt dat Quito niet langer de veilige koloniale evenaarsstad is, maar fungeert als hub voor Russische en Chinese misdaadnetwerken. Volgens de denktank heeft dat te maken met een zwakke wetgeving en met het gebruik van de Amerikaanse dollar, die ervoor zorgt dat witwassen makkelijk ongemerkt kan gebeuren.

De Ecuadoraanse minister van Veiligheid, Miguel Carvajal, ontkent de aanwezigheid van Russische en Chinese misdaad in Ecuador maar geeft wel toe dat drugs van Colombia en Peru door zijn land passeren. In 2009 nam de politie 73 ton drugs in beslag –vooral cocaïne– en dat is meer dan het dubbele van in 2008. Sinds de inval van het Colombiaanse leger in het Farc- kamp op Ecuadoraans grondgebied wordt de noordelijke grens strenger bewaakt en president Correa heeft ook de uitgaven voor de politie opgetrokken.
Op de lijst van de FATF figureren behalve Ecuador ook nog Iran, Angola, Noord Korea en Ethiopië.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.