Ecuador niet naar Top van de Amerika’s

De Ecuadoraanse president, Rafael Correa, zal niet deelnemen aan de Top van de Amerika’s deze maand. Dat schreef hij in een brief aan president Juan Manuel Santos van Colombia. Correa wil de conferentie boycotten omdat Cuba niet is uitgenodigd. In aanloop naar de conferentie is er deze week al de Noord-Amerikaanse top.

President Correa vindt het veto van Washington tegen Cuba onaanvaardbaar. ‘Na enig nadenken heb ik beslist dat ik – hoewel ik de president van Ecuador ben – de Top van de Amerika’s niet zal bijwonen tot de vereiste beslissingen worden genomen’, zegt hij in zijn brief. ‘Er wordt gesproken van een gebrek aan consensus, maar we weten allemaal dat het een veto is van buitenlandse machten’, aldus Correa. De Top van de Amerika’s zal 14 en 15 april plaatsvinden in de Colombiaanse stad Cartagena.

‘Hoe kan Latijns-Amerika, in de eenentwintigste eeuw, de veto’s van een land accepteren’, vraagt Correa zich af. Colombia beloofde wel al om de discussie over de Cubaanse participatie op de agenda te zetten.

Voorlopig is president Correa de enige Zuid-Amerikaanse leider die zijn afwezigheid bekendmaakt. Vorige maand riep hij de andere presidenten van het linkse Bolivariaanse Verbond – waarvan ook Venezuela, Bolivia en Nicaragua lid zijn – op de conferentie te boycotten. Tot nu toe kende die oproep weinig bijval. De drie landen bevestigden al hun komst.

Geen uitnodiging voor Cuba

Volgens Washington is Cuba niet toegelaten omdat het geen lid is van de Organisatie van de Amerikaanse Staten (OAS), dat het evenement ondersteunt. Cuba maakt er weinig problemen van. De minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez, zei vorige maand dat Cuba nooit om een uitnodiging gevraagd heeft.

Noord-Amerikaanse top

Twee weken voor de uitgebreidere Top van de Amerika’s vindt de driedaagse Noord-Amerikaanse top deze week plaats. De Amerikaanse president Obama, de Mexicaanse president Felipe Calderon en de Canadese premier Stephen Harper bereiden niet enkel de komende Top van de Amerika’s voor, maar spraken elkaar gisteren ook om de handelsvoorschriften tussen de drie landen te versoepelen. Zo willen ze de onderlinge handel opdrijven. Die is momenteel goed voor minstens één biljoen dollar en Obama wil dat nog verhogen. Canada en Mexico zijn de grootste exporteurs van Amerika. De Verenigde Staten zijn op hun beurt de grootste consument van zowel Canadese als Mexicaanse goederen.

Naast de handel stonden ook de drugshandel en het geweld van criminele organisaties al op de agenda. De voorbije vijf jaar stierven minstens vijftigduizend mensen door het geweld. Calderon en Obama bespraken daarom de problemen met de Mexicaanse drugskartels, maar ook de toevoer van wapens en drugs. President Calderon klaagt daarbij over Amerikaanse wapens die naar het zuiden gebracht worden, schrijft BBC. ‘Criminele bendes en drugshandelaars vormen een gevaar voor elk van onze naties en iedere staat heeft de verantwoordelijkheid dat aan te pakken’, vertelt Obama.

Volgens BBC werd de controversiële Keystone XL oliepijpleiding niet besproken. De leiding zou olie uit de teervlakten van de Canadese provincie Alberta, via Amerika, naar raffinaderijen in de Golf van Mexico transporteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.