Ecuador versoepelt toegang tot morning-afterpil

De Ecuadoraanse regering is vastbesloten het groeiende aantal tienerzwangerschappen in te dammen. Carina Vance, minister van Openbare Gezondheid, maakt daarom de morning-afterpil zeer makkelijk beschikbaar.

Ecuador telt het meeste aantal tienerzwangerschappen – 17 procent van het totale aantal zwangerschappen in het land – in Zuid-Amerika. Het aantal geboortes bij moeders van vijftien tot negentien jaar oud is gestegen van 31.053 in 2004 naar 45.708 in 2011

De overheid heeft nu een reeks maatregelen genomen. De belangrijkste is dat de morning-afterpil voortaan meteen, zonder doktersvoorschrift, en gratis beschikbaar wordt in de 1900 gezondheidscentra. Voordien was wel een voorschrift nodig. De Katholieke Kerk verzet zich tegen deze versoepeling.

Niet aborterend

“De meeste opinies die tegen zijn, baseren niet op wetenschappelijke kennis maar op een foutieve inschatting van het probleem”, zegt minister Carina Vance aan IPS. “In sommige gevallen zeggen ze dat de morning-afterpil aborterend is, terwijl wetenschappelijk vaststaat dat dit niet het geval is.”

Volgens Vance zijn de betrokken jongeren voldoende rijp om zelf over het gebruik van de noodpil te beslissen. “Als de jeugd de maturiteit heeft om een seksuele relatie te hebben, dan hebben wij de plicht om hen de onbeperkte toegang tot de pil te garanderen, zonder dat daar toestemming van derden voor nodig is.”

Uit een onderzoek in 2011 blijkt dat 84 procent van de Ecuadoranen het eens is met de gratis verspreiding van anticonceptiva. “Het wordt dus sterk aanvaard. De regering is vastbesloten de rechten van de bevolking te garanderen, en daarbij horen ook de seksuele en reproductieve rechten.”

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.