Ecuadoraanse emigranten willen niet naar huis

Ecuador probeert zijn emigranten naar huis te halen om de economie aan te zwengelen, maar voorlopig lijkt dat niet te lukken. Zelfs landgenoten die in de VS of in Europa hun baan verliezen, aarzelen om in te gaan op het aanbod van belastingverminderingen en subsidies.
Bienvenidos a casa (Welkom thuis) heet het in augustus vorig jaar gelanceerde terugkeerprogramma. De regering in Quito had zich er wel een grotere respons bij voorgesteld. Tussen januari en augustus keerden maar 384 Ecuadoraanse gezinnen uit de VS terug naar Ecuador. Er leven ruim 582.000 Ecuadoranen in de VS. Vanuit heel de wereld zijn er 8600 gezinnen ingegaan op het terugkeerprogramma, zegt het Ecuadoraanse Secretariaat voor de Migranten (Senami).
Het Senami biedt terugkeerders belastingvrijstelling aan voor de invoer van meubels, wagens en werkmateriaal. Ondernemers die een zaak willen beginnen, krijgen aantrekkelijke subsidies. Begin volgend jaar komt er ook een financiële instelling die teruggekeerde migranten toelaat makkelijker krediet op te nemen.

Menselijk kapitaal


Het programma richt zich onder meer op emigranten die door de crisis in moeilijkheden komen in het buitenland. Die hebben vaak interessante kennis of vaardigheden waarmee ze in Ecuador kunnen bijdragen tot de economische ontwikkeling, luidt de redenering. “We willen dat menselijk kapitaal terughalen”, zegt Pablo Calle, de woordvoerder van het Senami in New York.
David Villavicencio, een 57-jarige kapper uit Guayaquil die ruim veertig jaar geleden naar de VS trok, verloor vorig jaar zijn baan in New York. Villavicencio is op het aanbod van de Ecuadoraanse regering ingegaan. “Ik verdiende hier 1000 tot 1500 dollar per week”, vertelt hij. “Nu haal ik maar enkele honderden dollars. Het is frustrerend. En als president Correa ons dan uitnodigt terug te keren, waarom zou ik die kans dan laten liggen?”
Villavicencio wil een eigen zaak beginnen in Ecuador. Hij heeft de dubbele nationaliteit en zegt dat hij van plan is geregeld naar de VS terug te keren. “Maar geen winter meer voor mij”.

Witte raaf


Voorlopig is de kapper een witte raaf. Volgens Aaron Terrazaz, een analist van het Instituut voor Migratiebeleid in Washington, keren er ondanks de crisis in de VS in geen enkel Latijns-Amerikaans land grote aantallen migranten terug. “De Ecuadoraanse economie voelt de effecten van de recessie nog altijd. De vooruitzichten zijn niet goed.”
De Ecuadoraanse president Rafael Correa is een doctor in de economie, maar zelfs dat was allicht niet voldoende om hem voor te bereiden op de problemen waarmee zijn arme land nu worstelt. Ecuador kampt met massale kapitaalvlucht. De regering moest twee keer de terugbetaling van obligatieleningen uitstellen, wat Ecuador meteen verdere toegang tot de internationale kapitaalmarkten ontzegde. De buitenlandse reserves van Ecuador smelten zienderogen weg. De regering moet veel geld pompen in een economie die zwaar te lijden heeft onder lage olieprijzen en een forse vermindering van de bedragen die migranten naar huis sturen.
Villavicencio laat het niet aan zijn hart komen. “Ik kan altijd naar de VS terugkeren”, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.