Een bijzondere zoektocht

De wereld is veranderd. MO* schreef dat al vier jaar geleden, na de mislukte ministerconferentie van de Wereldhandelsorganisatie in Genève deze zomer weet iedereen het. China, India en Brazilië behoren tot de nieuwe machtscentra en willen dat ook niet langer wegsteken. En dus groeit de nieuwsgierigheid in het Westen naar die opkomende machten.
De stroom Chinaboeken is al enkele jaren aangezwollen tot een ware Yangtze en stilaan komt ook de Ganges van Indiaboeken op gang. India. Ontmoetingen met de tijd van Kris Peeraer is bijzondere bijdrage tot die informatiestroom, om meerdere redenen. Om te beginnen is Peeraer onbeschroomd links in zijn visie, vragen en oordelen. Dat is een zeldzaamheid in een wereld waarin marketeers blijven beweren dat de enige verkoopbare opinie rechts van het centrum ligt.
Maar Peeraer schrijft geen structurele analyse van de Indiase economie, hij levert integendeel een erg persoonlijk getuigenis af van een reis doorheen India die bepaald wordt door een vroeger verblijf, toen hij samen met zijn broer op zoek was naar Verlcihting, of zichzelf, of iets dat nog moeilijker te definiëren is. Die subjectgieve drijfveer is een sterk motief, dat dit sociale relaas veel toegankelijker maakt. Maar soms ontspoort het relaas erdoor, zeker als Peeraer de flash-back toer opgaat. De auteur verkeert ook vaak in een dialogue interieur met de meditatieve keuzes van zijn broer en van diens goeroe. ‘Mijn broer dompelde zich onder, liet los en stelde geen vragen.
Ik was de nieuwsgierige reiziger, altijd, waar mogelijk, vergelijkend met het referentiepunt thuis, vragend’, schrijft Peeraer in zijn niet altijd elegante schrijfstijl. Soms glijdt de auteur echt uit over een dichterlijke banananschil: ‘Hoe gedreven spreekt deze jongen met zijn artistieke hart, en hoe zacht drukt hij zich tezelfdertijd uit, iemand die wil, maar niet over lijken, die toch, koste wat het kost, wil musiceren.’ Maar globaal genomen is dit een aanrader voor wil een zoektocht naar en door india wil beginnen.
India. Ontmoetingen met de tijd door Kris Peeraer is gepubliceerd door Epo. 297 blzn. 978 90 6445 480 6

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.