Eén executie schudt vele mensenlevens door elkaar

Het leven in de Chinese stad Modderrivier stroomt eind jaren zeventig plichtsgetrouw verder, tot de executie van een jonge contrarevolutionaire een diepe meander teweeg brengt in het leven van vele inwoners.
Het debuut van de Chinees-Amerikaanse schrijfster Yiyun Li vertelt het harde maar diep menselijke verhaal van verschillende inwoners van de Chinese stad Modderrivier. In ware ‘Almodovar-stijl’ slaagt ze er in om de levens van enkele inwoners te laten samenvloeien in geluk en crisis. De toestand die er heerste in Chinese provinciesteden aan het eind van de jaren zeventig, wordt doormiddel van de eenvoud en de authenticiteit van de personages op een aandoenlijke manier weergegeven.

Verschoppelingen beschrijft de levens van verschillende lagen van de Chinese bevolking, van werkloze, over arbeider, naar gepensioneerde leraar en staatsnieuwslezers. De Volksrepubliek China, die tot op vandaag bestaat, is eind jaren zeventig een plaats waar antirevolutionaire krachten het levenslicht zien binnen alle lagen van de bevolking. Het centrale thema in het boek is dan ook de executie van de achtentwintigjarige Gu Shan, dochter van een gerespecteerde onderwijzer in de stad. Haar contrarevolutionaire activiteiten hebben haar uiteindelijk het leven gekost.

Vanaf dit moment in het boek veranderen de levens van de hoofdpersonages voorgoed. Sommigen direct onder invloed van de executie, zoals de ouders van Gu Shan en nieuwslezeres Kai, anderen dan weer indirect, zoals de werkloze Bashi en de gehandicapte Nini. Alle levens worden op een ingenieuze wijze door elkaar verweven tot een meeslepende en uitermate gedetailleerde roman, die de keiharde realiteit in woorden omzet.


Verschoppelingen  door Yiyun Li  is uitgegeven door Uitgeverij Atlas. 399 blzn. ISBN 978 90 450 1450 0.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.