Een glimp van Disneyland in Gaza

Zomer in Gaza betekent veel volk op straat. Velen ontvluchten de hitte van hun huis tijdens de geregelde stroompannes. Ze zitten op de eenvoudige betonnen banken in het park, praten wat en drinken thee. Een koets of een kindertreintje helpt om aan de dagelijkse realiteit van een belegerde stad te ontsnappen.

In Jundi, de kleine voetgangerszone van Gaza, kan men over de koppen lopen. Kraampjes bieden geroosterde noten aangeboden. Thee- en koffieverkopers lopen rond met thermosflessen zoete muntthee of pittige Arabische koffie. Sinds enkele jaren circuleren er ook drie paarden en een ouderwetse koets in het park.

De eigenaars van de koets hebben zich niet geïnspireerd op hun collega’s in Central Park in New York. “Vier jaar geleden zag mijn vader een koets met paarden in een oude film. Het herinnerde hem aan Palestina in het verleden, toen je vaak paarden en koetsen zag”, vertelt de 21-jarige hoefsmid Ramadan Al.

Koets

Al en zijn dertien broers en zussen raakten werkloos door Israëls intensieve belegering van de Gazastrook in 2006. Het gezin had een nieuwe inkomstenbron nodig. “Vroeger maakten we deuren en ramen, maar nadat de grenzen waren gesloten kwam er geen staal meer in Gaza binnen. En met het staal dat we hadden konden we weinig doen door de voortdurende stroompannes”, verklaart Al. “Paarden hadden we al en we konden met ijzer werken, dus besloten we een koets te maken.”

Het werd onmiddellijk een succes. “We hadden veel werk, omdat het iets nieuws was. Mensen vroegen ons om trouwstellen naar hun feest te brengen.” Enkele jaren later gaan de zaken minder goed. “Het nieuwe is er een beetje af”, geeft Al toe. “Op een gemiddelde avond vervoeren we tien families, in het weekend de helft meer.”

Een ritje in het park kost 5 sjekel (1 euro), “maar wanneer we kinderen zien van gezinnen die geen geld hebben, nemen we hen gratis mee zodat ze zich een beetje kunnen amuseren”, zegt hij.

Kust

Met een gelijkaardige drang om iets nieuws te creëren, hebben ingenieurs in Gaza een eigen versie van een kindertrein gebouwd. Het rood-witte voertuig bestaat voornamelijk uit schroot en auto-onderdelen, en rijdt van Jundi langs de hoofdstraten van Gaza. Voor 2 sjekel (40 eurocent) kunnen de kinderen even ontsnappen aan de harde realiteit van grijze cement, platgebombardeerde gebouwen en verwoeste landbouwgrond.

De drukste ontspanningsplaats van Gaza in de zomer is de kust, waar gezinnen koelte zoeken. De kinderen zwemmen, spelen met vliegers en voetballen, terwijl vrouwen waden in het ondiepe water en jonge mannen samen thee drinken en waterpijp roken.

Hoewel de zee zelf gratis is, kan niet iedereen zich de rit ernaar toe veroorloven. Jaber Rjila uit het zuidoosten van Gaza gaat maar zelden naar het strand, hoewel het slechts een halfuur rijden is van zijn huis. “Om mijn zes kinderen en vrouw mee te nemen, zou het 200 sjekel (40 euro) kosten aan transport en picknick. Dat kunnen we niet betalen, dus proberen we onszelf hier te vermaken.”

“Onze kinderen gaan eenmaal per jaar op schoolreis naar de zee of een park, waar ze een halve dag mogen spelen. Maar dat is niet genoeg”, vindt hij.

Boottochtje

Wie nog sjekels wil uitgeven op het strand, kan bij Fadel Bakr terecht. Met zijn kleine motorboot biedt hij tochtjes aan op zee. “Ik ben er zeven jaar geleden mee begonnen. Maar tegenwoordig zijn nog maar weinig mensen geïnteresseerd: ze hebben het geld niet of vrezen dat de Israëlische marine hen zal beschieten.” Voor een tocht van 10 minuten betaal je 20 sjekel (4 euro).

“Vroeger gingen we veel verder in zee, maar nu varen we gewoonlijk slechts enkele honderden meters. Toch hebben de Israëli’s al geschoten op mijn boot met passagiers aan boord”, getuigt Bakr. Sommige inwoners van Gaza blijven bereid om het risico te nemen, als ontspannende activiteit om aan de bezetting te ontsnappen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.