Een gruwelijk paradijs

Een rivier afreizen is als een diepteinterview afnemen. Een vorm van intense kennismaking. Je reist door landen, landschappen en taferelen op een ritme waarin je geuren en kleuren, beelden en geluiden tot je kunt laten doordringen, traag, beklijvend, vol verrassingen. De Nijl, de Congo, de Mekong, de Amazone, een voor een stromen die een eigen cultuur oproepen.
Dat is ook wat Javier Reverte doet in De helse rivier. Een reis langs de Amazone. De Spaanse auteur reisde van het Peruaanse Pucallpa, waar de bronnen van de Amazone liggen, tot het Braziliaanse Santarém, een tocht van zo’n 4000 kilometer, tussen het volk op de gewone passagiersboten.
Dat de tocht in Santarém ophield en niet in Belém, waar de Amazone zich in de Atlantische oceaan stort, is omdat de auteur een dodelijke vorm van malaria opliep en dringend naar een ziekenhuis moest. De schaduw van die levensbedreigende ervaring is in het boek blijven rondwaren, als een fascinerende en tegelijk beklemmende werkelijkheid.
Het boek geeft veel ruimte aan beschrijving van de omgeving, de sfeer en de personages die de diverse taferelen bevolken. Soms krijgen die taferelen een diepteperspectief door historische flashbacks naar ontdekkingsreizigers die hun leven waagden toen het gebied nog echt ondoordringbaar was. Indrukwekkend is het verhaal van Acre, de stad die vroeger Bolivia toebehoorde en nadien Braziliaans werd, over de pogingen om de eerste spoorweg aan te leggen van Bolivia naar de Atlantische oceaan.
Tussen de beschrijvingen en de historische verwijzingen door krijgt de lezer ook nog literatuurtips of verwijzingen naar de actualiteit van het land, maar die politiek-economische realiteit staat wel ver op de achtergrond. Ideaal dus als vakantieliteratuur, maar niet minder verrijkend als onderdompeling in een andere wereld.
De helse rivier. Een reis langs de Amazone door Javier Reverte is uitgegeven bij EPO, 407 blzn. ISBN 978 90 6445 079 2.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.