Een heel gewoon meisje

Zo nu en dan brengt een ngo of een Belgische ontwikkelingsadministratie wel eens een Afrikaanse strip op de markt. Die gaat dan zo diep gebukt onder de loodzware goede bedoelingen, dat de verdienstelijke tekenaar eraan is voor de moeite. Niet zo bij Aya uit Yopougon.
In deze serie, waarvan intussen al drie afleveringen op de markt zijn, vertelt Marguerite Abouet haar eigen opgroeien en wedervaren en zorgt Clément Oubrerie voor een aanstekelijke verstripping van een heel gewoon meisjesverhaal. Boiys will be boys, dat is wereldwijd bekend, maar in deze strip maakt Abouet heel duidelijk dat ook girls will be girls, waar je ze ook vindt. In casu draait het om Bintou, Adjoua en Aya, drie hartsvriendinnen in de Ivoriaansez wijk Yopougon.
Het leven draait van de eerste twee draait om de vraag wie de knapste jongen kan versieren en hoe ze naar de leukste feestjes kunnen geraken met de meest blitse wagen. Aya is de nerd van het gezelschap, de ijverige studente die het belang van de fun en de hits niet inziet. Door die opstelling ontstaat een scenario waarin de vreugde en de valkuilen van het dagelijkse (en nachtelijke) leven van de volkswijken in Ivoorkust zonder al te veel moraal worden geopend.
Al zorgt de Aya-figuur natuurlijk wel voor kritische noten bij het seksueel gedrag van de vriendinnen. Aya uit Yopougon tekent een Afrika waarin gewone mensen gewone levens leiden, dat wil zeggen: geen grootse avonturen, geen opgeklopte exotische decors, geen helden -behalve de verstandige Aya. Voor wie de anabole steroïden van de manga’s eindelijk beu is.
Aya uit Yopougon door Marguerite Abouet en Clément Oubrerie is uitgegeven door Uitgeverij L. 105 blzn. ISBN 978 90 245 2679 6

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.