Een landbouw uit balans

De evolutie die de moderne landbouw de afgelopen vijftig jaar heeft doorgemaakt, spreekt tot de verbeelding: de productiecapaciteit per hectare is spectaculair gestegen, de agro-industrie heeft het ambacht omgevormd en de voedselmarkt is vandaag mondiaal georganiseerd. Maar datzelfde mondiale landbouw- en voedselsysteem heeft inmiddels ook ernstige bedreigingen gecreëerd.

  • Google Earth De 'Zee van plastic', het intensieve tuinbouwgebied met duizenden hectaren plastic serres rond El Ejido, Zuid-Spanje Google Earth

Het is een markt die paradoxaal genoeg honger genereert en niet in staat is om boeren een waardig inkomen te geven uit hun job –niet in Europa en nog minder elders in de wereld. De Doha-ontwikkelingsronde van de Wereldhandelsorganisatie is al jaren geblokkeerd door onenigheid over het landbouwthema. De druk is groot om de markten verder open te stellen voor voedsel, maar ontwikkelingslanden hebben geleerd hun eisen op tafel te leggen en willen niet deelnemen aan een markt die twee maten en twee gewichten hanteert.

Uit balans

Het productiesysteem is uitermate afhankelijk geworden van fossiele brandstoffen en legt een enorme druk op het milieu en de ecosystemen door de uitstoot van broeikasgassen, het waterverbruik en bodemerosie. Maar liefst zeventig procent van het biodiversiteitverlies op aarde wordt toegeschreven aan de landbouw. Dit soort landbouw is ook verantwoordelijk voor de slinkende watervoorraden, want zeventig procent van het wereldwijde waterverbruik gaat naar landbouw. Zowel sociaal als ecologisch is het systeem dus niet duurzaam.

Bovendien hebben de twee recente voedselcrisissen –van 2008 en 2011– en de stijgende voedselprijzen aangetoond dat het huidige landbouwsysteem ook economisch niet duurzaam is. De Chileense econoom Manfred Max-Neef gaf daarvan een goed voorbeeld op democracynow.org. In Zuid-Chili worden melkproducten van zeer hoge kwaliteit geproduceerd. Toch kreeg Max-Neef bij zijn ontbijt in een Chileens hotel boter uit Nieuw-Zeeland. Max-Neef: ‘Waarom? Omdat economen de echte kosten niet in rekening brengen. Boter 10.000 kilometer vervoeren naar een plaats waar ze al de beste boter produceren met het argument dat ze goedkoper is, dat is een kolossale stupiditeit. Economen nemen de milieu-impact van duizenden transportkilometers niet mee in hun berekening. En een reden waarom die boter uit Nieuw-Zeeland toch goedkoper is, is omdat hij gesubsidieerd wordt.’

Strategische prioriteit

De onevenwichten wegen des te zwaarder gezien de ernstige uitdagingen waar de landbouw voor staat. Naast de groeiende wereldbevolking (9 miljard mensen tegen 2050) is er de toegenomen verstedelijking. Meer dan de helft van de wereldbevolking woont vandaag in steden. Bovendien stijgt de consumptie in een aantal groeilanden. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN verwacht dat de vraag naar voedstel tegen 2050 met zeventig procent stijgt. Intussen worden de voorwaarden om voedstel te produceren moeilijker. Bovenop de dalende watertafels en slinkende grondstofvoorraden gooit immers de klimaatopwarming eeuwenoude landbouwcycli overhoop.

Kortom, het landbouwsysteem en de manier waarop we onze voedselvoorziening organiseren, zijn aan een grondige herziening toe. Her en der worden rapporten gepubliceerd over de toekomst van landbouw; transitiepaden tonen het traject om bij een nieuw landbouwmodel te komen. In die ontwerpvisies drijven twee inzichten boven. Eén: landbouw is lang niet meer een kwestie die alleen de boeren aanbelangt. De landbouw van morgen zal mee bepalen hoe ons landschap eruitziet en hoe we met grondstoffen zullen omgaan. En twee: overheden zullen in de komende jaren van landbouw opnieuw een strategische prioriteit maken.

Ook in de Europese Unie woedt het debat over de toekomst van landbouw volop. Tegen 2013 moet het huidige Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) geüpdated zijn. Voor de periode 2014-2020 moet er een aangepaste wetgeving komen.

 

Lees ook:

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.