Een miljoen Ivorianen zijn Abidjan al ontvlucht

Door het toenemende geweld is al 1 miljoen mensen gevlucht uit Abidjan, de bestuurlijke en commerciële hoofdstad van Ivoorkust. Velen vluchten naar het noorden, centrum en oosten van het land, anderen trekken de grens over, naar Ghana en Liberia.

Het VN-vluchtelingencommissariaat (UNHCR) schat dat 700.000 tot 1 miljoen mensen al gevlucht zijn uit Abidjan, vooral uit de noordelijke voorsteden, die bekend staan als bolwerken van oppositieleider Alassane Ouattara. Abidjan telt bijna drie miljoen inwoners.

Ivoorkust is al sinds eind 2010 in een zwaar conflict verwikkeld. Ouattara won toen de presidentsverkiezingen maar Laurent Gbagbo, staatshoofd sinds 2000, verwerpt de resultaten. Beide politici hebben zich tot president uitgeroepen. Ouattara wordt door de internationale gemeenschap erkend als winnaar van de verkiezingen.

Duizenden jongeren in Abidjan beantwoorden de oproep om zich bij de troepen van Laurent Gbagbo aan te sluiten. Gisteren (zaterdag) verzamelden vijftienduizend jonge aanhangers van Gbagbo voor het presidentiële paleis in Abidjan.

Exodus uit Abidjan

De exodus uit Abidjan kwam in een stroomversnelling na 18 maart. Bij een mortieraanval op een markt in de noordelijke voorstad Abobo vielen toen dertig doden en meer dan zestig gewonden. Volgens Unoci, de VN-vredesmacht in Ivoorkust, was de aanval het werk van soldaten die trouw zijn gebleven aan Laurent Gbagbo.

Naar schatting honderdduizend mensen hebben hun toevlucht gezocht in kampen en dorpen in het buurland Liberia, ten westen van Ivoorkust. De verwachting is dat de vluchtelingenstroom ook in oostelijke richting, naar Ghana, toeneemt.

De VN telden al 462 doden sinds midden december. De dodentol loopt snel op nu Gbagbo’s aanhangers stadsdelen veroveren waar Ouattara sterk  staat. Als er vergeldingsaanvallen komen van Ouattara’s aanhangers, dan is de kans groot dat het land opnieuw in een echte burgeroorlog terechtkomt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.