Een nieuwe hoofdstad voor Zuid-Soedan

De pas ingezworen regering van Zuid-Soedan heeft meteen een belangrijke knoop doorgehakt: Ramciel en dus niet Juba wordt de nieuwe hoofdstad van de prille staat. Ondertussen blijft de situatie in de grensstreek met het noorden gespannen.

Op 1 september, één dag na de goedkeuring door het parlement, legde de eerste regering van het pas onafhankelijke Zuid-Soedan de eed af. President Salva Kiir komt op die manier aan het hoofd van een omvangrijk kabinet dat 29 ministeries telt.

De uitgebreide equipe moet Zuid-Soedan uit de staart van het ontwikkelingspeloton halen, al benadrukt Kiir dat iedere landgenoot zijn schouders onder het project moet zetten. Toch blijft de internationale scepsis over de leefbaarheid en capaciteit van het land. Niet in het minst op fysiek vlak wachten enorme uitdagingen.

De nieuwe regering blijft alvast niet bij de pakken zitten. Op zoek naar ruimte om buitenlandse investeerders aan te trekken en departementen te bouwen, besliste de ministerraad om de huidige hoofdstad Juba te verlaten. Juba, de snelstgroeiende stad van het land, ligt in het uiterste zuiden van Zuid-Soedan en herbergt sinds 2005 de Autonome Regering van Zuidelijk Soedan. Ramciel, enkele honderden kilometers noordelijker, moet nu het uithangbord worden van de jonge staat.

De nieuwe hoofdstad

In Ramciel kan de overheid beschikken over een ongerept gebied van enkele tientallen vierkante kilometer om een heel nieuw centrum uit te bouwen. ‘Juba is gewoon te klein’, meent kersvers minister van Informatie Barnaba Marial Benjamin. ‘Waar vind je er plaats voor overheidsinstituties en ondernemers? We hebben nood aan een groot perceel voor ontwikkelingsprojecten.’

De nieuwe hoofdstad was al enkele maanden een twistpunt nadat de Barigemeenschap in Juba weigerde om meer land af te staan aan de regering van Salva Kiir. Een ad hoc onderzoekscommissie bestudeerde de kwestie en adviseerde een verhuis. De Dinka uit Ramciel, traditioneel fervente voorstanders van onafhankelijkheid, zien namelijk geen graten in de onteigening.

Overigens droeg het gebied in de Lakes State reeds voor de ondertekening van het vredesakkoord uit 2005 (het Comprehensive Peace Agreement) de voorkeur weg van John Garang, de belangrijkste voorvechter van de Zuid-Soedanese zaak.

Aanhoudende onrust in grensgebieden

Toch is niet alles pijs en vree in de nieuwbakken staat. Reuters rapporteerde voorbije zaterdag zeventien doden bij gewapende confrontaties tussen het Soedanese leger en rebellen, gelinkt aan Zuid-Soedan. Het baseerde zich hiervoor op informatie van het Soedanese persagentschap SUNA.

Voorts luidt de VN-organisatie voor de vluchtelingen (Unhcr) nogmaals de alarmbel met betrekking tot de vluchtelingenstromen richting Ethiopië. Afgelopen week zouden zo’n 20.000 mensen het geweld in de Soedanese Blue Nile State ontvlucht zijn. Unhcr verwacht een verdere toename en stuurt extra noodhulp naar de regio.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.