Een op de drie malariamedicijnen faalt

Uit een studie van het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE blijkt dat een op de drie Afrikaanse anti-malariamedicijnen de ziekte niet bestrijdt.
Malaria wordt veroorzaakt door een muggenbeet van de malariamug (Anopheles-mug) die op zijn beurt besmet is door een parasiet. Via de mug wordt de parasiet overgedragen op de mens. Als de parasiet niet goed uitgeroeid werd bij de patiënt, kan de parasiet terug op de mug worden overgedragen met een stijging van het aantal malariagevallen als gevolg.
De vorsers onderzochten medicatie tegen malaria in Ghana, Kenia, Nigeria, Tanzania, Rwanda en Oeganda. Vijfendertig procent van de 195 onderzochte producten bestonden enkel uit één actief bestanddeel (monotherapie). Dit is echter niet genoeg om een einde te maken aan de ziekte.

Jaarlijks sterven 200.000 mensen door gebrekkige therapie


Malaria-expert Jean-Pierre Van Geertruyden van het Instituut voor Tropische Geneeskunde zegt: ‘Het nadeel van monotherapie is dat de parasiet er sneller resistent voor kan worden: mensen genezen niet goed, de parasiet blijft leven en kan terug overgedragen worden op de mug. Hierdoor stijgt het aantal mensen dat besmet wordt door “resistente” malaria na enkele jaren. Sinds eind jaren negentig adviseert Wereld Gezondheids Organisatie (WGO) om een medicijnen met twee actieve stoffen toe te dienen aan malariapatiënten. Maar de medicatie met monotherapie is nog in omloop. Er is nog een hele weg af te leggen maar ik zie de dertig procent in Afrika als een vooruitgang. De bijlangrijkste beïnvloedende factor is de productie: als monotherapiën niet meer geproduceerd worden, verdwijnen ze vanzelf.’
Vorig jaar adviseerde de WGO om de productie van medicijnen op basis van monotherapiën te stoppen. De organisatie kan dit echter niet verplichten. Veertig van de 74 fabrikanten hebben positief gereageerd op de vraag van de WGO. Achttien Afrikaanse landen in het Saharagebied staan de verkoop van deze producten nog toe. Jaarlijks zouden 200.000 mensen sterven door deze medicijnen van ondermaatse kwaliteit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.