Een op vier Afghaanse soldaten verlaat het leger

De gevechtseenheden van het Afghaanse leger zagen in een jaar tijd één op vier soldaten vertrekken. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Defensie en de Inspecteur-Generaal voor de Heropbouw van Afghanistan. Het hoge aantal vertrekkers is een gevolg van de extreem hoge graad van desertie.
Washington bestempelde het Afghaanse leger jarenlang als een succesverhaal. Generaal Stanley A. McChrystal stelde in augustus voor om het aantal Afghaanse militairen naar 134.000 te verhogen tegen oktober 2010 en uiteindelijk naar 240.000. Volgens Defensie telt het Afghaanse leger nu 94.000 personeelsleden.

Maar een Amerikaanse overheidsbron, die door de delicaatheid van het onderwerp aandrong op anonimiteit, bevestigt dat men het bij interne besprekingen over een vertrek van 25 procent in één jaar heeft. Daardoor vertraagt de nettoaangroei gevoelig.

In zijn rapporten aan het Congres heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie het niet over vertrekkende en deserterende soldaten. Volgens de rapporten is aantal personeelsleden in het Afghaanse leger de laatste twaalf maanden met 28.000 gestegen.

Anders tellen



Nu blijkt die aangroei voor bijna de helft toe te schrijven aan een nieuwe manier van tellen. Voordien werden enkel personeelsleden geteld die na een training aan een militaire eenheid waren toegewezen. Sinds september 2008 telt Defensie ook duizenden andere personeelsleden mee.

Sergeant Grady L. Epperly, persverantwoordelijke voor het Combined Security Transition Command-Afghanistan (CSTC-A), geeft toe dat het VS-commando zijn manier van tellen heeft veranderd. “De manier waarop de cijfers werden gerapporteerd, werd veranderd van het rapporteren van alleen Operationele Krachten naar alle Soldaten, Officieren en burgers, ongeacht hun trainingstatus en commando”, schrijft Epperly in een e-mail aan IPS.

Dat betekent dat in de nieuwe cijfers ook de soldaten in opleiding begrepen zijn en andere personeelsleden die niet aan een eenheid zijn toegewezen. In werkelijkheid tellen de legereenheden dus 82.000 personeelsleden en niet 94.000, en bedroeg de stijging ten opzichte van een jaar voordien 16.000 en niet 28.000.

Op basis van de gecorrigeerde cijfers komt men tot de conclusie dat 25 procent van de soldaten in de gevechtseenheden vertrekken. In de andere eenheden, waar ook duizenden burgers deel van uitmaken, is er zo goed als geen desertie en verlengen mensen hun contract vaker.a

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.