Een op vijf kerncentrales staat bij breuklijnen

De Japanse kerncentrales zijn lang niet de enige in gebieden die aardbevingsgevoelig zijn. Volgens het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) ligt maar liefst een vijfde van alle commerciële kerncentrales in dergelijke gebieden.

Het IAEA heeft het in de richtlijnen voor nieuwe kerncentrales over “twee manieren” om een centrale te beschermen tegen aardbevingen, waarvan de eerste de keuze van “een locatie uit de buurt van actieve breuklijnen” is. Een degelijke constructie, die voldoende bestand is tegen het aardbevingsniveau van de regio, komt op de tweede plaats.

India, Turkije en Chili

Maar daar is lang niet altijd rekening mee gehouden. De wereld telt 442 kerncentrales die op een commerciële manier elektriciteit produceren, en volgens het IAEA ligt rond de 20 procent daarvan in gebieden met “significante seismische activiteit.” Japan voert de lijst aan van de landen met de meeste kerncentrales in gebieden met een hoge seismische activiteit, gevolgd door Taiwan.

Sommige van die centrales of geplande projecten zijn erg omstreden, en de problemen in Japan zullen die controverse alleen maar aanzwengelen. Gisteren (maandag) nog haastte de regering van de Indiase staat Maharashta zich om te benadrukken dat de geplande bouw van de kerncentrale in Jaitapur doorgaat. Wat de grootste nucleaire installatie van India moet worden, is gepland in een gebied dat tussen 1985 en 2005 meer dan negentig aardbevingen optekende, de zwaarste tot 6,3 op de schaal van Richter.

Turkije plant dan weer drie kerncentrales bij Akkuyu aan de Egeïsche kust, amper enkele kilometers van een breuklijn. Voor- en tegenstanders van de centrale voeren een verhitte strijd over de breuklijn, die al dan niet gedeeltelijk actief zou zijn. Chili, dat vorig jaar nog getroffen werd door enorme aardbevingen, plant verschillende nucleaire installaties.

New York

Ook de Verenigde Staten tellen een aanzienlijk aantal kerncentrales in potentieel risicogebied, waaronder kerncentrales in het actieve California. Maar tot de grootste zorgenkinderen behoren de Indian Point-reactoren, amper 38 kilometer ten noorden van New York. In 2008 kwamen wetenschappers tot de conclusie dat die vlakbij een kruispunt van twee seismische zones liggen. De centrale ligt op minder dan twee kilometer van een breuklijn waar aardbevingen tot 7 op de schaal van Richter mogelijk zijn.

“Indian Point is gesitueerd op een kruispunt van de twee meest opvallende seismische lijnen, en midden in een gebied met een hoge bevolkingsdichtheid”, schreven de onderzoekers van de Columbia University in de studie. “Dit is duidelijk een van de minst gunstige sites in het hele gebied wat betreft gevaar op aardbeving en risicoanalyse.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.