Een op zeven Latijns-Amerikanen heeft geen drinkwater

Een op zeven Latijns-Amerikanen heeft geen rechtstreekse toegang tot drinkwater. De zuivering is ontoereikend en bovendien niet duurzaam, hebben experts gezegd op het Wereldwatercongres in Porto de Galinhas in Brazilië.

“We moeten erkennen dat de waterkwaliteit een zwaar probleem is, met ernstige vervuiling als gevolg van slechte behandeling en ontoereikend beheer, en waterlagen die in snel tempo door hun reserves heen raken”, zegt Walter Ubal, waterexpert van het Canadese onderzoekscentrum IDRC.

De enorm grote stedelijke concentraties in Latijns-Amerika doen de vraag naar water groeien. Daardoor is de kost om water te vinden en drinkbaar te maken zeer hoog, aldus Ubal.

Nog grotere milieuschade

“Het ergste is dat we behandelingssystemen kiezen die nog duurder kunnen uitvallen en nog grotere milieuschade kunnen toebrengen”, zegt Ubal.

Om de Latijns-Amerikaanse waterzuiveringsinstallaties duurzamer te maken is sinds april een team van deskundigen bezig een evaluatie van de bestaande technologieën te maken. De coördinatie gebeurt door de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM).

Guatemala zuivert 10 procent

In Brazilië en Mexico, waar de helft van de Latijns-Amerikaanse bevolking woont, wordt slechts 30 tot 40 procent van het afvalwater gezuiverd. Chili zit op het niveau van de geïndustrialiseerde wereld en zal volgend jaar zelfs 100 procent van zijn afvalwater zuiveren. Helemaal achteraan bengelt Guatemala, dat slechts 10 tot 15 procent zuivert.

Na de evaluatie gaan de deskundigen een handleiding publiceren voor de lokale besturen in Latijns-Amerika. “We gaan een gids met aanbevelingen maken zodat de beleidsmaker de technologie kiest die het best aan zijn behoeften beantwoordt”, zegt UNAM-ingenieur Adalberto Noyola, die de evaluatie coördineert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift