Een procent vs. de rest

Op het New Yorkse Zuccottipark is het inmiddels een welbekende leuze. ‘Het gaat om de 99 procent tegen de 1 procent.’ De Occupy Wall Street-beweging doelt hiermee op de 99 procent van de Amerikaanse bevolking die tegen de 1 procent allerrijksten in de Verenigde Staten protesteert. Althans; zo ervaren de demonstranten hun twee maanden durende protest. In België is de situatie niet heel anders. Zo lijkt het.

Het occupygeluid gaat de hele wereld over. Burgers protesteren tegen het kapitalisme en de rijkdom van de meest welvarende mensen in hun land. Ook verschillende Belgische steden kregen bezoek van de occupy-demonstranten. De onvrede over de verrijking door de allerrijksten heerst ook onder de Belgen.

Eenvijfde van het vermogen

In België bezit de één procent rijkste gezinnen gemiddeld 7,6 miljoen euro en twintig procent van al het vermogen zo valt te lezen op de website van De Tijd. De tien procent rijkste Belgen bezitten gemiddeld 1,9 miljoen euro. Dat is het vijftigvoudige van het bedrag dat de tien procent armste Belgen bezitten.

Door het ontbreken van een vermogenskadaster bestaan er echter geen officiële cijfers over de verdeling van de vermogens. De laatste studie over de vermogensverdeling is van de VUB-economen Koen Rademaekers en Jef Vuchelen, maar ze heeft betrekking op het jaar 1994. De Tijd baseert hun cijfers dan ook op deze studie.

Representativiteit

De bedragen en cijfers van De Tijd lokten veel negatieve reacties uit. Volgens het medium bezit een gemiddeld gezin vierhonderdduizend euro. Veel mensen lieten echter in een reactie weten veel minder te bezitten dan dit gemiddelde. Een begrijpelijke reactie vindt De Tijd. Van ongeveer tachtig procent van de gezinnen ligt dit vermogen inderdaad onder het gemiddelde. De rijken krikken het gemiddelde op.

Een betere maatstaf is het mediaanvermogen. Deze toont aan dat de helft van de Belgische gezinnen een vermogen heeft van minder dan 194.000 euro. De andere helft zit daarboven.

Verenigde Staten van Amerika

Amerikanen geloven dat de allerrijkste vijf procent van de bevolking veertig procent van het nationale vermogen bezitten. Volgens The Guardian  komt dit percentage in werkelijkheid uit op vijfentachtig procent. De armste 120 miljoen Amerikanen zouden volgens de eigen bevolking ook tien procent van het nationaal vermogen in beheer hebben. De realiteit is anders: 0,3 procent.

De absolute top in de lijst der rijke Amerikanen, een honderdste van de bevolking, beheert nu meer vermogen dan ooit. De top staat garant voor een derde van het Amerikaanse inkomen.

Armoede

Op dit moment leeft een op de zeven Amerikanen onder de armoedegrens. Dat komt neer op 46,2 miljoen inwoners. Tussen zeventien Amerikanen is er minstens een die per uur minder verdient dan 7,25 dollar. Daarnaast heeft een op de zes inwoneers geen zorgverzekering en is 14,5 procent van de huishoudens niet zeker van hun dagelijks brood. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.