Een schaap of een vrije dag opofferen?

Op 8 december vieren de islamieten het Offerfeest. Maar dit jaar valt het feest tijdens de examens van het secundair onderwijs. Duizenden jongeren staan voor een dilemma: studeren of feesten.
  • G Bij het Offerfeest is het de bedoeling om een schaap te slachten ter herinnering aan Abraham. G
Vele jongeren tussen 12 en 18 jaar zouden op 8 december moeten studeren voor de examens en weten niet meer wat ze nu moeten doen: naar het slachthuis gaan of examen afleggen.
M´hamed Houmani is 17 jaar en studeert Economie-Wiskunde aan het Xaveriuscollege. Hij weet ook niet precies wat te doen. ‘Ik kan mijn examen wel op een andere dag afleggen, dat is geen probleem. Maar de volgende dag hebben we ook een examen waar ik geen vrijaf voor zal krijgen. Ik heb dus eigenlijk geen keuze, ik zal dit jaar geen offerfeest kunnen vieren.’
Wat betreft reglementering tasten de jongeren in het duister. Mogen ze eigenlijk wel vrijaf nemen? ‘Omdat het een officiële feestdag is, hebben de islamitische jongeren het recht om een vrije dag te nemen, net zoals bij het Suikerfeest. We merken elk jaar dat een aantal jongeren daar gebruik van maakt, een aantal anderen niet’, zegt Dirk Brawers, adjunct-directeur van het Xaveriuscollege.

Inhaalreeks


‘Dit jaar valt de datum van het Offerfeest wat ongelukkig, maar we hanteren dezelfde regels als bij andere gewettigde afwezigheden, zoals bijvoorbeeld ziekte en een begrafenis: leerlingen halen de gemiste proefwerken in. Om ervoor te zorgen dat alle leerlingen volop van de kerstvakantie kunnen genieten, plaatsen we alle inhaalproefwerken onmiddellijk nà de gewone proefwerkreeks. Dit schooljaar is dat vanaf woensdag 17 december. We laten de leerlingen dus de vrije keuze of ze al dan niet gebruik willen maken van hun vrije dag. We rekenen wel op hun gezond verstand,’ zegt Brawers.

Goed rapport


De ouders van de islamitische leerlingen zijn zich bewust van de situatie en hebben er alle begrip voor dat ze dit jaar hun schaap zonder hun kroost zullen moeten slachten.
‘School is nu eenmaal belangrijk en de jongeren kunnen na het studeren nog even gezellig met de familie samen zitten. Bovendien kunnen we dubbel zo hard feesten als onze kinderen met een goed rapport naar huis komen. Of het nu een dagje feesten of een schaap is, als er maar iets geofferd wordt,’ verklaart een papa glimlachend.

Offerfeest


Bij het Offerfeest is het de bedoeling om een schaap te slachten ter herinnering aan Abraham. Abraham was bereid zijn zoon op te offeren aan God, maar mocht in plaats daarvan een schaap slachten. Het offerfeest viert men twee maanden en tien dagen na het afsluiten van de ramadan, dit jaar dus op 8 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.