Een “seizoen in de hel” voor Afrikaanse seizoensarbeiders in Italië

Artsen zonder Grenzen heeft kritiek op de mensonwaardige omstandigheden waarin Afrikaanse seizoensarbeiders op het platteland van Zuid-Italië moeten leven en werken. “Sinds 2004 is er niets veranderd”, stelt de organisatie in een rapport dat gebaseerd is op meer dan 600 interviews.
“We zijn heel slecht af: zonder stromend water of elektriciteit moeten we ons wassen in vieze gelegenheden. We eten niet vaak en in de winter dreigen we om te komen van de kou”, zegt A., 20 jaar oud. “We hebben echt hulp nodig. Zo hebben we geen toekomst.” A. komt uit Mali en leeft op dit moment op het platteland van de provincie Foggia, in het zuidoosten van Italië.
Artsen zonder Grenzen (AzG) Italië heeft voor het rapport “Een seizoen in de hel” meer van 600 van dergelijke verhalen verzameld tussen juli en november vorig jaar. In het zuiden van Italië komt ieder jaar een grote hoeveelheid vreemdelingen binnen, vooral illegaal. 80 procent vindt werk in de fruit- of groentenoogst, van tomaten en druiven tot citrusvruchten. De regio heeft deze seizoensarbeiders heel hard nodig. Bijna alle ondervraagden zijn tussen de 20 en 40 jaar oud en komen uit Noord-Afrika (38 procent) en sub-Sahara Afrika (47 procent). De rest komt uit Oost-Europa of Zuidoost-Azië.

Overleven met een paar euro


Wettelijk gezien hebben deze seizoensarbeiders geen enkele bescherming. Bijna driekwart heeft geen verblijfsvergunning en bijna niemand heeft een contract. De meesten krijgen tussen de 26 en 40 euro voor 8 tot 10 uur werk per dag, maar ruim een derde verdient minder. Omdat ze vaak maar 8 dagen per maand werk hebben, moeten ze rond zien te komen van 240 euro per maand, berekent AzG. Dat betekent dat er sinds het vorige onderzoek in 2004 niets is veranderd.
AzG veroordeelt de kwetsbare omstandigheden van de migrantenbevolking. “Meer dan 65 procent leeft in verlaten gebouwen, zonder water en elektriciteit”, meldt het rapport. Minder dan tien procent heeft verwarming.

Gebrek aan zorg


Bijna driekwart van de mensen is ziek, zegt de ngo, die gespecialiseerd is in gezondheidzorg. Pijn in spieren en longen, darmontsteking en huidproblemen zijn aan de orde van de dag. “Dat ligt niet alleen aan de arbeidsomstandigheden, maar ook aan het gebrek aan hygiëne op de plaats waar ze leven en aan de gebrekkige toegang tot zorg”, zegt dokter Francesca Faraglia, medische coördinator van AzG-Italië. Meer dan de helft van de arbeiders zegt geen toegang tot zorg te hebben, ook al is dat volgens de wet altijd gegarandeerd, voor mensen met en zonder papieren.
J. is 26 jaar en is de oorlog in Sierra Leone vier jaar geleden ontvlucht. “Ik heb geen papieren en ook geen vaste verblijfplaats. Ik ga van plek naar plek, op zoek naar werk en ik slaap in verlaten woningen.”
De situatie is “onacceptabel”, concludeert AzG. Ondanks de toezeggingen van nationale en regionale instanties is er de laatste jaren niets verbeterd. In de campagne voor de verkiezingen later deze maand is het lot van de vluchtelingen al helemaal geen thema.

Infosud/Vertaling IPS

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.