Eén strijd tegen rivierblindheid en malaria

Ivermectine, een goedkoop geneesmiddel tegen rivierblindheid, kan ook een belangrijke rol spelen in de strijd tegen malaria. Dat blijkt uit onderzoek in Senegal en de Verenigde Staten.

Ivermectine wordt toegediend om de parasiet te doden die rivierblindheid veroorzaakt, en tegen darmwormen en mijten. In Senegalese dorpen waar het geneesmiddel werd toegediend, bleek echter ook de overdracht van malaria sterk achteruit te gaan. Uit onderzoek bleek dat bijna 80 procent van de muggen die mensen gestoken hadden die ivermectine hadden genomen, daarna doodging.

Tests in het laboratorium bevestigden dat de anopheles gambiae, de mug die malaria overbrengt, erg gevoelig is voor het geneesmiddel. De meeste muggen sterven binnen vier dagen nadat ze in aanraking zijn gekomen met bloed dat ivermectine bevat.

De auteurs van de studie in het American Journal of Tropical Medicine and Hygiene voeren aan dat nog meer onderzoek nodig is. Maar ze maken zich nu al sterk dat het geneesmiddel een rol kan spelen in de strijd tegen malaria-epidemieën.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.