Een zwak en ontgoochelend akkoord

COP 15, de historische klimaattop, is een gemiste kans geworden. Omdat zoveel politiek gewicht de Deense hoofdstad niet kon verlaten zonder een besluit, is er een politiek akkoord gekomen, maar een dat ver beneden de verwachtingen blijft.

Het is een bijzonder zwak akkoord dat wel in principe verklaart dat de opwarming onder de 2°C moet blijven, maar onvoldoende inspanningen garandeert om dat te realiseren. De inspanningen die genoemd zijn, leiden tot 3°C of meer.
Het Kopenhagen akkoord is ook niet wettelijk bindend en stelt geen duidelijk tijdstip voorop tegen wanneer het dat wel moet zijn. De eis dat dit tegen COP 16 in Mexico moet rond zijn, heeft men laten vallen.

Opdoffer


De 100 miljard dollar per jaar tegen 2020 voor de arme landen wordt als een streefdoel gesteld, maar niet als een zeker en betrouwbaar engagement. Wat een opdoffer is voor de ontwikkelingslanden.
Zelfs iemand uit de Obama administratie gaf toe: ‘Dit is onvoldoende om de dreiging van klimaatverandering te bestrijden, maar het is een eerste en betekenisvolle stap, die de basis kan leggen om vooruitgang te boeken.’
Dat die betekenisvol is, zal uit de daden moeten blijken, want woorden hebben hier niet geholpen.
De politici hebben hier duidelijk de afspraak met de toekomst gemist.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift