Eerste "Afrikaanse" tablet kind van globalisering

‘Republiek Congo lanceert eerste Afrikaanse tablet’, ‘Eerste Afrikaanse tablet binnenkort te koop in België’: de koppen op technologiewebsites spraken bij de lancering van de Way-C eind januari tot de verbeelding. Maar de Way-C, van het bedrijf VMK uit Brazzaville, blijkt vooral een kind van zijn tijd: product van een sterk doorgedreven globalisering.

  • Lectrr Lectrr
  • VMK De Way-C van het Congolese bedrijf VMK. VMK

De Way-C is geen iPad-concurrent: zowel scherm, batterij als geheugen situeren zich in het onderste marktsegment. De prijs: 230 euro, of minder dan de helft van het basismodel iPad.

Puzzel

Maar hoe Afrikaans is de Way-C eigenlijk? Verone Mankou, zaakvoerder van VMK, maakt er geen geheim van dat de tablet in China wordt geassembleerd. Maar ook de software op de tablet is met moeite Afrikaans te noemen. De tablet draait op het besturingssysteem Android van Google. Bovendien gaf Mankou toe dat de nodige aanpassingen aan Android voor de Way-C werden gedaan door een vriend in Canada. En de VMK Market, waarmee apps voor de tablet kunnen worden gedownload, werd ontwikkeld door een partner in Azië. Volgens Mankou ontsproot de tablet wel aan een Afrikaanse tekentafel. Maar de ondernemer erkent dat de dimensies van het toestel tegenwoordig bijna de standaard zijn geworden voor goedkopere tablets.

Het Afrikaanse van de Way-C is dat de geestelijke vader een Afrikaan is, die de puzzel van alle hard- en software legde. Het bedrijf dat de tablet promoot en verdeelt is ook Afrikaans. Of dat voldoende is om van de Way-C de eerste Afrikaanse tablet te maken, blijft de vraag. Maar Mankou stelt terecht dat de iPad op basis van dezelfde argumenten bezwaarlijk een Amerikaanse tablet genoemd kan worden: net als negen op de tien van alle tablets wordt die ook geassembleerd in China.

Globalisering

Door de globalisering wordt het steeds moeilijk om een product te verbinden met een land of continent, zeker in de elektronicawereld. Dalende prijzen voor ontwikkeling en assemblage, het steeds grotere gemak waarmee de ontwikkeling van software wordt uitbesteed en de groei van opensource software (waar Googles Android een voorbeeld van is) zorgen ervoor dat de productie van basiselektronica er vooral op neerkomt dat je de juiste bestellingen plaatst bij hard- en softwareleveranciers en dat je het toestel in elkaar laat zetten door een assemblagebedrijf.

Rest enkel nog de marketing, waar de ‘eerste Afrikaanse tablet’ een mooi voorbeeld van is. In juni van dit jaar lanceert VMK de ‘eerste Afrikaanse smartphone’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.