Eerste bulktransport langs Noordpoolroute vervoert steenkool

Nu de Noordwestelijke Doorvaart boven Canada sinds kort weer bevaarbaar is door de smeltende poolkap, stuurt een Deense firma voor het eerst een bulkcarrier langs de route. Ironisch genoeg zal het schip steenkool vervoeren, een van de belangrijkste bronnen van broeikasgassen.

  • De Nordic Orion tijdens het bevaren van de Noordwestelijke Doorvaart.

De Nordic Orion, een schip van de Deense firma Nordic Bulk Carriers, wordt de eerste bulkcarrier die de doorvaart probeert sinds 1969. Het bedrijf maakt zich sterk dat de route bevaarbaar is en dat het schip zich een weg zal kunnen ploegen door de relatief dunne ijslaag die het kan tegenkomen.

Als de route bevaarbaar blijkt, kan dat belangrijke gevolgen hebben voor het internationaal transport. Sommige trajecten worden 7000 kilometer korter en leveren zo een grote besparing op aan brandstof, tijd en lonen voor de bemanning.

Het schip moet elke dag contact opnemen met de Canadese kustwacht, die het hele traject van dichtbij volgt. Begin oktober zou de Nordic Orion moeten aankomen in Finland.

Steenkool

De tocht is mogelijk dankzij het terugtrekken van het ijs, op zich een gevolg van de opwarming van de aarde. Ironisch genoeg is de Nordic Orion geladen met 73.000 ton steenkool, een van de belangrijkste bronnen van de broeikasgassen die de klimaatverandering veroorzaken. De lading is bestemd voor Rautaruukki Corp, een Fins staalbedrijf.

Steenkool is de meest klimaatonvriendelijke fossiele brandstof, goed voor en vijfde van de totale CO2-uitstoot in Europa. De verbranding van steenkool heeft ook belangrijke gevolgen voor de volksgezondheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.