Eerste kunstexpo ooit op Zuidpool is Belgisch

Op 23 januari vertrekt de Antwerpse fotograaf Wim Tellier voor zijn project ‘Protect 7-7’ naar Antarctica. Tellier zal er een kunstinstallatie van 30.000 vierkante meter neerzetten. De installatie bestaat uit foto’s van 20 op 40 meter, gemaakt van oudere mensen, die geplaatst worden op 4.500 portretjes van kinderen.
  • Wim Tellier De installatie bestaat uit foto?s van 20 op 40 meter, gemaakt van oudere mensen, die geplaatst worden op 4.500 portretjes van kinderen. Wim Tellier
Voor ‘Protect 7-7’ trok de fotograaf vanaf december 2007 naar de zes continenten. Tellier fotografeerde er ouderen die, met uitzondering van een stukje dons over hun edele delen, naakt aan het zonnebaden zijn. Vervolgens werden deze foto’s uitvergroot tot een formaat van 20 op 40 meter en geplaatst op een bed van 4.500 portretten van kinderen.
De kinderen maakten op plexiglas een tekening met als thema hun dromen en de toekomst van de planeet. Tellier maakte vervolgens een foto van hen met hun tekening. Tellier hechte het geheel aan elkaar en bekwam zo zes foto’s van elk 18 gigabyte.

Kunstobject


De foto’s zijn inmiddels op de Zuidpool aangekomen na een bootreis van twee maanden. Daar zullen ze van 26 januari tot 6 februari opgesteld worden op een oppervlakte van ongeveer 3 hectare, naast het Princess Elisabeth Station. Het is de eerste kunstexpositie ooit op het zevende continent. Poolspecialist Alain Hubert zal de expeditie leiden. In april zal het geheel, na een tussenstop in Antwerpen, doorreizen naar New York.
Na afloop worden de zogenaamde blow-ups of uitvergrotingen, versneden in stukken van 80 op 80 centimeter en verkocht als kunstobject. De opbrengst gaat naar de in 2002 mede door Hubert opgerichte International Polar Foundation die wetenschappelijk onderzoek doet naar het leven op de polen, klimaatsverandering en de gevolgen daarvan.

Boordevol symboliek


‘Protect 7-7’ bevat verschillende lagen van symboliek. Zo werd de Zuidpool gekozen als neutrale plaats om de overige zes continenten samen te brengen. De ouderen werden naakt in beeld gebracht om de kwetsbaarheid van de natuurlijke toestand van de mens te illustreren. De foto’s van de ouderen staan in contrast met de jongere generatie op wie ze rusten en aan wie de ouderen de planeet nalaten.
Door zonnebadende mensen op de Zuidpool te plaatsen, komt ook de problematiek van de opwarming van de aarde aan bod.  ‘Het blijft natuurlijk wel een kunstproject,’ zegt vertegenwoordiger Fred Int Panis enkele dagen voor Telliers vertrek. ‘Wim is een kunstfotograaf en maakt kunstinstallaties. Hij is dus niet in de eerste plaats een persoon die een grote ecologische boodschap wil of moet overbrengen.’
‘Protect 7-7’ is een vervolg van het ‘W-Wish’-project waarmee Tellier in 2006 een enorm uitvergrote foto van een baby tentoonstelde op de Antwerpse Grote Markt, maar ook in Amsterdam, Milaan en de Santa Monica Pier in Los Angeles.
Om zelf een stukje van een van de foto’s te bemachtigen kan je terecht op www.protect77.com.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.