Egypte likt zijn wonden na oorlog in Gaza

De Israëlische bombardementen op het zuiden van Gaza hebben ook in Egypte huizen en boomgaarden verwoest. De grensbewoners zijn boos over de lauwe reactie van hun regering.
“De Israëlische luchtaanvallen hebben tientallen huizen aan de Egyptische kant van de grens zwaar beschadigd”, zegt de Egyptische journalist Hatem Al-Bulk. “De meeste mensen die op minder dan twee kilometer van de grens woonden, hebben veiligere oorden opgezocht.”

Israël voerde honderden luchtaanvallen uit langs de veertien kilometer lange grens tussen Egypte en Gaza. Die waren gericht tegen de tunnels die de Palestijnen gebruiken om smokkelwaar naar Gaza te brengen. Volgens Israël kwamen er op die manier ook wapens het gebied binnen.

De voorbije twee weken mochten Egyptische journalisten niet in de buurt van de grens komen. “Er werden ook plaatselijke mensen gearresteerd omdat ze met journalisten over de verwoesting hadden gesproken”, zegt Al-Bulk. Toch verschenen er vorige week al berichten over de gevolgen van de bombardementen in de Egyptische pers.

De zware bommen waarmee Israëlische vliegtuigen de tunnels onbruikbaar probeerden te maken, deden in het Egyptische deel van de grensstad Rafah gebouwen instorten en ramen barsten. Volgens Al-Bulk, die 40 kilometer van de grens verwijderd woont, heeft het grootste deel van de Egyptische stad ’s nachts nog altijd geen stroom door de schade aan het elektriciteitsnet aan de Palestijnse kant. Ook appel- en olijfboomgaarden dicht bij de grens zijn beschadigd, zegt Al-Bulk. Boeren hebben wekenlang niet naar hun gewassen kunnen omzien.

Excuses



Er zijn ook Egyptische gewonden gevallen. Volgens de krant Al-Gomhouriya warden op 11 januari twee Egyptische soldaten en twee kinderen getroffen door granaatscherven. De Israëlische ambassadeur in Egypte, Shalom Cohen, bood daarvoor officieel zijn verontschuldigingen aan. Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken accepteerde die excuses.

Critici zijn boos over de makke reactie van hun regering. Palestijnen die over de schreef gaan, worden veel harder aangepakt, zeggen ze. “Toen een Egyptische soldaat eind december in de buurt van de grens gedood werd in een vuurgevecht met de Palestijnen, werd de zaak in de staatsmedia opgeklopt”, zegt Ibrahim Mansour, de hoofdredacteur van de onafhankelijke krant Al-Dustour. “Ze beschuldigden Hamas ervan Egyptenaren als doelwit te kiezen. Maar als er bij Israëlische luchtaanvallen kinderen gewond raken, dan is een verontschuldiging voldoende.”

Ook Hamdi Hassan, een volksvertegenwoordiger van de Moslimbroederschap, de grootste oppositiebeweging, haalt uit naar de ongelijke reacties. “Vorig jaar waarschuwde onze minister van Buitenlandse Zaken dat Egypte de benen zou breken van inwoners van Gaza die zonder toelating de grens overstaken. Maar hij zwijgt als de Israëlische luchtaanvallen slachtoffers maken.”

Mansour en Al-Bulk zeggen dat Isräelische gevechtsvliegtuigen de voorbije weken ook geregeld het Egyptische luchtruim hebben geschonden. Ook daarop kwam geen officiële reactie, klaagt Hassan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.