Egypte wil noodwet twee jaar verlengen

De premier van Egypte, Ahmed Nazif, wil de noodwet, die als sinds 1967 in voege is, nog eens met twee jaar verlengen. Mensenrechtengroepen en politieke tegenstanders uiten scherpe kritiek.
De Egyptische premier Ahmed Nazif trekt dinsdag 11 mei naar het parlement om een verlenging van de noodwet te vragen, die het land toelaat de noodtoestand in te roepen. De controversiële wet verloopt normaal op 31 mei, maar Nazif wil die verlengen tot 2012.
Egyptenaren leven al sinds 1967 onder de noodwet, afgezien van een pauze van anderhalf jaar in 1980. De wet kwam er na de Arabisch-Israëlische oorlog en wordt om de drie jaar verlengd. Het geeft de politie meer macht, legaliseert censuur en schort de grondwettelijke vrijheden op.
‘Maar de nieuwe wet zal enkel worden toegepast bij terroristische misdaden en handel van drugs’, zegt Mufid Shehab, staatssecretaris voor Juridische en Parlementaire Zaken.

Mensenrechten


In een rapport van de VN-mensenrechtenraad van maart 2010 staat dat de noodwet in Egypte voortdurend wordt ingeroepen op momenten dat er helemaal geen link is met terroristische activiteiten. Daardoor worden politieke activisten en betogers gearresteerd en worden militaire rechtbanken ingezet in politiek gemotiveerde processen.
De wet werd reeds herhaaldelijk bekritiseerd door internationale rechtengroepen die zeggen dat duizenden gevangen vast zitten zonder aanklacht. Door de wet zitten ongeveer 17.000 mensen gevangen in Egypte en het aantal politiek gevangenen zou oplopen tot 30.000.
Vorige maand gaf Human Rights Watch nog scherpe kritiek op de wet. ‘De regering heeft de macht iedereen op te pakken, op elk moment en voor elke reden. Politieke hervormingen zijn niet mogelijk in Egypte’, aldus Sarah Leah, directeur van Human Rights Watch in het Midden-Oosten en in het noorden van Afrika.

Politieke tegenstanders


De kans is groot dat de wet met twee jaar verlengd wordt aangezien er een eenvoudige meerderheid nodig is en de democratische partij van president Hosni Mubarak domineert in het parlement.
De Egyptische autoriteiten hebben de noodtoestand in het verleden vaak gebruikt om politieke tegenstanders onder controle te houden. Dan gaat het vooral over het verbannen Moslimbroederschap, de grootste oppositiebeweging in Egypte waarvan onafhankelijke leden in het parlement zitten.
De oppositie vreest dat de wet gebruikt zal worden om op te treden tegen politieke tegenstanders, met de parlementaire verkiezingen van 2010 in het achterhoofd. Volgend jaar zijn het ook presidentsverkiezingen in Egypte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.