Egyptenaren staken massaal

Stakingen en werknemersprotesten houden Egypte al enkele maanden bezig. Arbeiders zijn misnoegd over de stijgende levensduurte.
Het afgelopen half jaar kende Egypte meer dan vijftig stakingen en protesten. Elf daarvan hadden plaats in de laatste week van april. De protesten kwamen zowel uit de private als de publieke sector. Het was onder meer onrustig in de textiel-, bouw-, en industriesector.
Eerder deze maand dreigden werknemers het openbaar vervoer plat te leggen als de overheid niet aan hun eisen zou voldoen. Een paar duizend werknemers van de Transport Autoriteit, inclusief chauffeurs, kaartverkopers en onderhoudsmonteurs eisten meer salaris en betere secundaire arbeidsvoorwaarden.
Na twee dagen onderhandelen beloofde het ministerie van Transport de klachten “te zullen inventariseren” en later deze maand met een besluit te komen. Volgens Ali Hashem, hoofdredacteur bij staatsuitgeverij Dar al-Tahrir en transportdeskundige, is de kans groot dat de overheid tegemoet komt aan de eisen van de werknemers. “Het ministerie heeft de plicht het openbaar vervoer te verbeteren. Dat kan niet zonder ook de arbeidsvoorwaarden in de sector te verbeteren.”
Het grootste protest dateert uit december, toen 25.000 werknemers deelnamen aan een staking bij staatsbedrijf Egypt Company for Spinning and Weaving in de stad Mahalla in de Nijldelta. Na een staking van drie dagen, die het bedrijf naar schatting bijna negen miljoen euro kostte, gaf de werkgever toe om de beloofde bonussen uit te betalen, wat de werknemers hadden geëist.
Het succes van de werknemers is volgens parlementslid Saad al-Husseini te danken aan het vreedzame karakter van de actie in Mahalla. “Er zijn geen bedrijfseigendommen vernield, de regering is niet beledigd en er waren geen andere politieke kwesties in het spel”, legt hij uit. De succesvolle actie heeft ook andere werknemers in Egypte gemotiveerd om van zich te laten horen, zegt hij.
De recente arbeidsonrust kenmerkt zich door afwezigheid van vakbonden als officiële onderhandelaars. De werknemers namen zelf het heft in handen. De reden daarvoor is volgens commentatoren dat de Egyptische Vakbondsfederatie (ETUF), de enige partij die wettig gezien de arbeiders mag vertegenwoordigen, zijn werk niet goed doet.
ETUF zou niet onafhankelijk zijn en zich laten beïnvloeden door de Nationale Democratische Partij van president Hosni Mubarak. De demonstrerende werknemers eisten de afgelopen maanden meestal niet alleen meer loon, maar ook het aftreden van hun officiële vakbondsvertegenwoordigers.
De arbeidsonrust heeft geen politieke dimensie, zeggen de meeste waarnemers. Ze wijten de onrust aan de toenemende kosten van het levensonderhoud in Egypte. De salarissen hielden geen gelijke tred met de stijgende inflatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.