Egyptenaren verdringen zich voor eerste presidentiële televisiedebat

Twee leidende presidentskandidaten namen het tegen elkaar op in het eerste presidentiële tv-debat in Egypte, en meteen ook in de Arabische wereld.

Een vier uur durend tv-debat tussen twee presidentskandidaten, het is een absolute primeur in een land dat dertig jaar autoritair bestuur gewend is. Overal in Caïro waren groepjes Egyptenaren te zien die op terrasjes het debat tussen Amr Moussa en Moneim Aboul Fotouh wilden volgen. De scènes hadden iets van een belangrijke voetbalmatch. Regelmatig brak applaus uit als een van de kandidaten een slag haalde.

In het debat speelde het verleden van beide kandidaten een cruciale rol: Moussa, voormalig voorzitter van de Arabische Liga, was minister van Buitenlandse Zaken onder de verguisde president Moebarak. Fotouh krijgt kritiek om zijn voormalige lidmaatschap van de Moslimbroederschap.

De twee worden gezien als de grootste kanshebbers, samen met Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap, voor de presidentsverkiezingen op 23 en 24 mei. Onder de tien overige kandidaten zijn onder meer oppositielid Hamdeen Sabahi en Khaled Ali, een mensenrechtenactivist die aanzien geniet bij veel jonge progressieven.

Stille meerderheid

Moussa is al bijna een jaar campagne aan het voeren en geldt als favoriet van secularisten, liberalen en de zogenaamde “stille meerderheid” in de middenklasse en hogere klasse, die de revolutie steunde maar vreest voor nog meer onrust.

Fotouh, die vorig jaar de Moslimbroederschap verliet na ideologische meningsverschillen, krijgt steun van een onwaarschijnlijke coalitie van liberalen, socialisten en religieuze conservatieven.

Het ging er verschillende keren verhit aan toe tijdens het debat. “Mijn referentiepunt is de natie, dat van u is de Broederschap”, zei Moussa, die probeert in te spelen op de vrees dat religieus-conservatieven teveel macht krijgen in Egypte. Religieuze partijen haalden onlangs meer dan twee derde van de zetels in het Egyptische parlement.

Moussa vroeg ook naar de banden van Fotouh met gewelddadige islamistische groepen en naar zijn standpunt over de invoering van islamitische wetgeving. Hij suggereerde dat Fotouh beloftes gedaan heeft aan islamisten van de harde lijn.

Gewapende groepen

Maar Fotouh vuurde met scherp terug. Hij ontkende elke band met gewapende groepen en richtte zijn pijlen op het verleden van Moussa. “Ik wil één woord van oppositie horen dat u onder het regime van Moebarak heeft geuit”, zei hij.

De twee debatteerden verder over hun economische visie, over de rol van het leger, dat tot nog toe het land bestuurt, over de rol van vrouwen in de politiek, en over het loon dat ze zichzelf zouden toekennen als president.

Moussa presenteerde zichzelf als de ervaren kandidaat, die rust en veiligheid zou brengen in een land dat sinds de val van Moebarak te maken kreeg met aanhoudende onrust. Fotouh profileert zich als de kandidaat van de revolutie, die het debat begon met een lijst van namen van slachtoffers van de veiligheidstroepen.

Er is nog minstens een extra debat gepland voor de verkiezingen, maar het is niet duidelijk welke kandidaten daaraan zullen deelnemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.