Egyptenaren vrezen het Iraanse scenario

Aanvankelijk was het doel: Moebarak wegkrijgen. Maar nu het regime werkelijk begint te kraken onder het gewicht van de opstand, beginnen steeds meer Egyptenaren zich zorgen te maken om de toekomst. Want wie komt er voor hem in de plaats?

“We willen vrije en eerlijke verkiezingen”, zegt Seif Abdallah, een demonstrant die zichzelf beschrijft als “gematigde moslim”. “Maar velen van ons — christenen en moslims — zijn bang dat we de dictator er wel uitschoppen, maar dan opgezadeld worden met een islamitische staat zoals Iran.”

Mina Rizqallah, een activist en advocaat bij een liberale denktank in het land, steunt de zaak van de demonstranten. Maar ook hij vreest dat er een islamitische regering uit zou kunnen ontstaan. “De mensen die de protesten hebben georganiseerd gebruiken lege woorden zoals ‘democratie’ en ‘vrijheid’. Maar vergeet niet dat het democratie was dat de nazi’s aan de macht bracht in Duitsland en Hamas in Gaza. En dat democratie hier de Moslimbroederschap aan de macht kan brengen.”

Moslimbroederschap

De Moslimbroederschap is de grootste en best georganiseerde oppositiebeweging in Egypte. Ze willen een islamitische staat, gebaseerd op sjariawetgeving, en staan bekend om hun sociale projecten. In de jaren zeventig hebben ze geweld afgezworen, maar regelmatig worden er leden opgepakt en gevangengezet.

De opstand van de afgelopen dagen is niet geïnitieerd door hen, maar door jonge, veelal seculiere Egyptenaren. Toch zou het best kunnen dat de Broederschap er met de hoofdprijs vandoor gaat. “De oppositie in het land is zwak, verdeeld en onervaren”, zegt Moustafa Kamel El-Sayed, politicoloog aan de Universiteit van Caïro. De Moslimbroederschap is volgens hem de enige met de organisatie en de aanhang om de politieke controle over te nemen.

Koptische twijfel

Velen van ons — christenen en moslims — zijn bang dat we de dictator er wel uitschoppen, maar dan opgezadeld worden met een islamitische staat zoals Iran.
Dit besef heeft verschillende demonstranten aan het twijfelen gebracht. Vooral de Koptische christenen, die een tiende van de bevolking uitmaken, zijn bezorgd over de toekomst van de politiek. Hun huivering is geworteld in het recente geweld waarbij kerken door radicale moslimgroepen zijn aangavellen. Op nieuwjaarsdag kwamen er nog 23 mensen om bij een aanslag op een kerk in Alexandria. De aanslag werd overigens veroordeeld door de Moslimbroederschap.

Volgens politiek waarnemer Dina Shehata was de steun van de groepering cruciaal voor de “Mars van een Miljoen” van afgelopen dinsdag. Ze deelden daarbij pamfletten uit met het opschrift “Islam is de oplossing”.

Een presidentskandidaat hebben ze niet naar voren geschoven, dat zou hen te veel in de schijnwerpers zetten. Ze hebben zich geschaard achter Mohamed ElBaradei, voormalig hoofd van het VN Atoomagentschap en lieveling van de westerse pers. Die beseft zich dat steun van de Broederschap nodig is om de arme aanhang voor zich te winnen. “Ze zijn religieus conservatief”, zei hij over de beweging, “maar ze zijn bereid om te opereren binnen een burgerlijke rechtsstaat.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.