Egyptisch leger schendt mensenrechten

Terwijl het Tahrirplein alweer het toneel is van bloedige protesten tussen het Egyptische leger en de revolutionairen, komt Amnesty op dinsdag 22 november met een rapport over datzelfde leger. Haar conclusie is hard: sinds de val van Hosni Moebarak is het leger geen enkele belofte nagekomen om de mensenrechten te verbeteren. ‘De situatie is op sommige punten zelfs verslechterd,’ aldus de mensenrechtenorganisatie.

  • Maged Helal In januari protesteerden de demonstranten op het Tahrirplein nog tegen het regime van Hosni Moebarak. Nu, negen maanden later, vechten ze op datzelfde plein al vier dagen tegen het leger Maged Helal

Philip Luther, hoofd Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty International vat het rapport kort samen: ‘Door burgers voor de militaire raad (SCAF) te slepen, vreedzame protesten neer te slaan en de door Moebarak afgekondigde noodtoestand uit te breiden, zet de SCAF de onderdrukking van het oude regime voort.’

Monddood

De machthebbers drukken elke vorm van kritiek de kop in. Critici waaronder journalisten, bloggers, betogers en stakers worden zonder mededogen aangepakt in een poging hen monddood te maken.

Het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro stond in januari en februari nog in het teken van de massale revolte tegen Hosni Moebarak. Demonstranten vroegen toen al de afschaffing van militaire rechtszaken tegen burgers en de afschaffing van de noodstand in het land. Het aftreden van de Egyptische president was voor veel Egyptenaren dan ook een teken van hoop en een betere toekomst. De situatie is echter onveranderd gebleven.

Terug naar tijdperk Moebarak

Zeker twaalfduizend burgers zijn aangeklaagd door de militaire rechtbank, gevolgd door veelal corrupte rechtszaken en dertien terdoodveroordelingen. Het zijn praktijken die direct doen denken aan het Egyptische regime onder Moebarak. Toch zijn deze cijfers van na het aftreden van de president. De Egyptische militaire raad houdt nog altijd vast aan de koers die Moebarak ruim dertig jaar voer.

Valse beloften

De militaire raad heeft na de val van Hosni Moebarak tal van beloftes gedaan aan de bevolking. Nu, negen maanden later, is gebleken dat ze niet zijn nagekomen. Zo zou het leger tal van rechten hebben toegezegd zoals vrijheid van meningsuiting, het recht op een eerlijk proces, het recht op vrije vereniging en het recht op fysieke en lichamelijke integriteit. Daarnaast zou het leger volgens de raad de taak op zich krijgen om de burgers te beschermen. Nu het op het Tahrirplein tot bloedige confrontaties is gekomen tussen burgers en het leger is wel duidelijk dat deze taak niet wordt gerealiseerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.