Egyptisch toerisme niet in zak en as

Sommige hotels in Egypte krijgen alweer nieuwe reserveringen binnen, maar de bomaanslagen in Sjarm el-Sjeik hebben de toeristische sector in het land een lelijke knauw gegeven. Ondernemende reisagenten hopen dat Russen, Arabieren uit Israël en toeristen uit Egypte zelf de lege kamers zullen vullen.

De aanslagen van 23 juli in de badplaats Sjarm El-Sjeik hebben aan meer dan 80 mensen het leven gekost, waaronder acht buitenlandse toeristen. Eerst leken de gevolgen voor het toerisme nog mee te vallen. De eerste twee dagen na de aanslagen hebben ongeveer 18.000 reizigers Egypte verlaten, zegt Gamal Youssri, het hoofd van de internationale luchthaven van Sjarm El-Sjeik. Volgens experts gaat het om ongeveer 5 procent van het totale aantal toeristen dat zich in het land bevindt.

Maar volgens Hisham Zaazou, directeur-generaal van de Egyptische Federatie van Kamers van Toerisme, is er een probleem met de toeristen die nu in Egypte zouden moeten aankomen. Daarvan blijft 90 procent weg. Dat is een dramatische daling, maar het is een normale reactie na wat er gebeurd is.

Andere insiders pakken uit met cijfers die veel geruststellender zijn. Volgens hen haakt 5 tot 10 procent van de mensen die een reis hadden geboekt naar Sjarm El-Sjeik en andere badplaatsen aan de Rode Zee als Taba, Nuweiba en Dahab, nu af. Bij bestemmingen in andere regio’s zou het aantal annuleringen minimaal zijn.

We krijgen alweer wat nieuwe boekingen binnen, maar er gaan toch nog meer mensen weg dan er bij komen, zegt Khaled Kandil, een medewerker van de internationale hotelketen Accor in Egypte. Volgens hem is het te vroeg om de langetermijneffecten in te schatten.

We mogen het effect niet onderschatten, zeker niet op het toerisme aan de Rode Zee, gelooft Zaazou. Het toerisme de belangrijkste buitenlandse inkomstenbron van Egypte en daarmee ook een pijler onder de Egyptische economie. De regering probeert de moed erin te houden. Het herstel zal wat tijd nodig hebben, maar ik ga ervan uit dat het niet te lang zal duren, zegt Hala Khatib, de woordvoerster van het ministerie van Toerisme.

Het Ministerie van Arbeid en Migratie heeft gezworen dat niemand van de 110.000 werknemers in de toeristische sector in en rond Sjarm El-Sjeik zijn of haar baan zal verliezen. Maar er zijn al volop handelaars en hotelpersoneel die de badplaatsen verlaten. Dit is het einde van de toekomst van het toerisme in Egypte en in Sjarm El-Sjeik, zegt Hatem Gamal, de eigenaar van een elektronicazaak in Sjarm. We vertrekken, want alles gaat dood hier.

Hij gelooft wel niet dat de gevolgen even dramatisch zullen uitvallen als in 1997. Na een aanslag in Luxor waarbij 58 toeristen werden gedood, stuikte het Egyptische toerisme ineen. In Luxor stierven er veel buitenlanders uit een beperkt aantal landen - Japan en Zwitserland. Het was heel moeilijk om die markten terug te winnen. In Sjarm el-Sjeikh zijn maar acht toeristen uit verschillende landen gestorven.

Khatib, de woordvoerster van het ministerie van Toerisme, vindt ook dat er een wereld van verschil is met Luxor. Sinds 1997 is er veel veranderd in de wereld, denk maar aan de aanslagen in New York, Madrid en Londen. Mensen willen hun bewegingsvrijheid niet meer opgeven.

De Egyptische reissector werkt intussen koortsachtig aan strategieën om de schade te beperken. Italië, het land dat het grootste aantal toeristen naar de Rode Zee stuurt en dat met reiswaarschuwingen reageerde op de aanslagen, wordt speciaal in de watten gelegd. Volgens Zaazou heeft één Italiaanse touroperator geschrapte reizen naar Egypte weer in zijn programma opgenomen na beloften dat er compensaties komen voor lege zitjes op chartervluchten als gevolg van annuleringen.

Kandil van Accor denkt dat Russen, Israëlische Arabieren en Egyptenaren de wegblijvende toeristen uit de traditionele herkomstlanden kunnen vervangen. Wij beginnen onze bestemmingen waarschijnlijk binnenkort te promoten bij die groepen.

De hoteleigenaars hopen dat ze niet in een negatieve prijzenspiraal terechtkomen zoals dat na de aanslag in Luxor het geval was. Het vooruitzicht op een snel herstel op middellange termijn kan er voor zorgen dat dergelijke paniekreacties uitblijven. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.